Comté Fromage
En ost som jeg virkelig kan anbefale er den franske fastosten Comté fra de østlige Jura-fjellene i Franche-Comté. En av Frankrikes mest solgte oster. Osten fremstilles av u-pasteurisert ku-melk og det går med 530 liter melk – dagsproduksjon til 30 kyr – til å lage én Comté-ost som veier 45 kg. Den finnes i mange utgaver, med mange lagringsnivåer. Det er en ost med fantastisk fylde og sødme, innslag av smør og hasselnøtter. Comté osten fikk AOC-betegnelse i 1958.
Her en utgave som er lagret i 26 måneder og som gir enda
tydeligere og en markant fyldigere smak.
Til dette må vi finne frem en flott hvitvin med nok sødme, som en Riesling Spätlese eller en god Sauternes vin. Jeg prøvde meg riktignok med en rød og fruktig Burgunder som matchet sånn der passe, men ikke perfekt. Samme vinen som jeg skrev SN på her:
2013 Côte de Beaune-Villages, Bouchard Père and Fils
Derfor et anbefalt vinforslag som vil matche denne osten bedre. En godt kjølet:
2013 Schloss Johannisberg Grunlack Spätlese, Riesling
Gylden gull med sitron-gul farge. Søte epler og meloner med innslag av våte mineraler på duft. Litt syrlige eple på smak med en deilig delikat sødme. Lang og en flott balansert syrefrisk avslutning, med hint av mango og ananas i finishen. Denne Rieslingen har fortsatt mange gode år igjen og kan ligge 10-år på langs.
92/100 poeng, testet hjemme i Lier 28.07.2015
Tilgjengelig på TaxFree til kr 279,00
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar