PS!

Velkommen til min vinblogg med utvalgte smaksnotater fra egen vinkjeller, skrevet av en amatør som har vin og vinsmaking som hobby.
Her vil jeg publisere og skrive om viner jeg mener kan være til glede for flere og dele videre av hva en enkel amatør mener er gode kjøp av kvalitetsvin, samt at det vil komme anbefalinger på gode viner for lengre lagring.

lørdag 4. mars 2017

1991 Chateau Pichon-Longueville Baron

En stor og flott vin, men en vanskelig årgang

En meget lett gjenkjennelig etikett.
Chateau Pichon-Longueville Baron er en 2re Cru Classé fra klassifiseringen av 1855. De siste årene har dette slottet fått like stor berømmelse som de fem store Grand Cru slottene og dette ikke uten grunn. De produserer noen av de aller ypperste vinene i Pauillac kommunen, som er den mest berømte av alle vestbredde kommunene i Bordeaux. Denne vinen er laget av de beste og eldste vinrankene på eiendommen til slottet og er en Bordeaux Blended vin med 60% Cabernet Sauvignon, 23% Merlot, 10% Petit Verdot og 7% Cabernet Franc.

1991 ble en vanskelig årgang hvor værets herjinger skapte store problemer. Frost i april hadde en negativ innvirkning på de grønne druene og på merlot. Kulde og fuktighet under blomstringen betydde at druene modnet ujevnt. Regn under innhøstingen ført til ytterligere problemer. Vestsiden klarte seg dog litt bedre enn på østsiden. Men de store slottene i Bordeaux bruker vin fra andre og store årganger til å blande inn, slik at de likevel klarer o lage  fabelaktige viner i dårlige årganger.L
Her er det viktig med dekantering av en såpass gammel vin og man skimter fastgrodd bunnfall i flasken.
God fylling i flasken og nivå var knapt merkbar under kapselen på flaskehalsen. Vinen ble åpnet og dekantert. Korken var gjennomtrukket ca 60% og nederste delen (ca 10% av korken ble sittende igjen i flaskehalsen. Mye fastgrodd bunnfall i flasken, men lite løst som fulgte med over i karaffel.

Farge: Dyp rubinrød til mursteinsrød farge med flott klarhet.
Duft: Mørke rødebær, solbær og bjørnebær, lakris, mineraler, jord, lær ceder og sigar på duft. 
Smak: Fyldig og sublim vin med en markant tanninstruktur som fortsatt sitter godt og drikker nydelig etter mer enn 20 år i kjeller og som frembringer en helt klassisk og typeriktig Medoc med en intens dyp aroma og smak med stor kompleksitet. Vinen tilbyr fortsatt en flott moden frukt i midtpartiet, men mangler litt av den friske toppfrukten uteblir i en såpass gammel vin. Vinen viser en stor eleganse, intensitet og en eksepsjonell lengde i avsluttningen. 


Vinen luftet kun i 30 minutter før servering.
91+/100 poeng
4,2 ⭐️
Testet hjemme på Tuverud, lørdag 4. mars 2017
Kjøpt på Kastrup taxfree i juli 1995 til kr 200,- DDK. Dagens verdi av en 1991 årgang ligger på rundt kr 1.500,-

I og med at prisene har steget himmelhøyt de siste årene så tilbyr slottet en ekthet-sjekk av alle vinflasker med deres etikett. En liten kode med tall står oppført på bak-etiketten og kan sjekkes opp på hjemmesiden til slottet. Dette for å avsløre falske flasker som faktisk har blitt et kjempeproblem av de dyreste vinene rundt i verden.

Servert til stekt 
indrefilet med smørdampede grønnsaker og ovnsbakte poteter.
Ingen kommentarer:

Mest leste innlegg