PS!

Velkommen til min vinblogg med utvalgte smaksnotater fra egen vinkjeller, skrevet av en amatør som har vin og vinsmaking som hobby.
Her vil jeg publisere og skrive om viner jeg mener kan være til glede for flere og dele videre av hva en enkel amatør mener er gode kjøp av kvalitetsvin, samt at det vil komme anbefalinger på gode viner for lengre lagring.

lørdag 11. mars 2017

2007 Meursault Blagny 1er Cru, Thierry et Pascale Matrot

En hvit og godt moden 10-åring
2007 Meursault Blagny 1er Cru, Thierry et Pascale Matrot
En ny 10 åring, men denne gangen i hvit drakt. Thierry de Pascale Matrot er en meget flott produsent fra Meursault i Burgund. Matror er en familieeiendom gjenom seks generasjoner. Det startet med Joseph MATROT (1881-1963), barnebarn av eierne av en familie-eiendom i Puligny-Montrachet og Blagny. Han bodde med sin kone Marguerite Amoignon og deres tre barn på Château d'Evelle. Matrot og Loiselet familien har eiendommer i dag bestående av 22,5863 hektar med vinmarker i kommunene Meursaualt, Puligny-Montrachet, Auxey-Duresses, Monthelie og Maranges. Arealet til vingården i Meursault og Premier Cru Blagny marken er på 0,9829 hektar.  Gjennomsnittsalderen på vinrankene til denne vinen er ca 40 år og de vokser i de bratte skråninger med et leire- og kalk-basert jordsmonn og er alltid sterkt preget av sitt terroire. (terroire = druetype, jordsmonn, vekstforhold og klima) En unik smak av mineralitet av flint er det som kjennetegner Meursault viner av høy kvalitet. Denne litt mineralske flint-karakteren er unik i de aller fleste Meursault viner. Du vil særlig legge merke til kontrasten mellom mineralitet og honning i duften av vinen. De rike, fruktige og kraftige aromaer fremheves av krydder og mineralske toner. Deilige eksotiske og lett kryddrete retter vil passe perfekt til denne komplekse vinen. Vinens personlighet vil ha utviklet seg fullt ut etter tre til sju år på flaske.
Kilde: Matrot hjemmeside - www.matrot.com
 
Flott tørr kork og en nydelig intense gylden gulfarge.
2007 er en klassisk årgang og som jeg virkelig setter pris på. Kjølig vær i september ga godt nivå av syre og surhet med gode aromaer av moden frukt. Vinene har en god struktur og en klassisk utførelser som er svært ren. Du kan vente fra seks til ti år på de beste premier cru eller grand cru vinene, eller du kan drikke dem forfriskende og pur unge. 

Farge: Intens, klar og kraftig gyldengul farge, så alderen synes allerede her.

DuftHonning, nøtter, sitrus og epler, mineraler, noe stall eller fjøs med halm og høy som første anslag i nesen. Undeliggende dufter av tropiske frukter, mer sitrus, tørkede urter  og hint av eukalyptus og kamferdrops. Vinen har en overraskende floral nesen av kaprifol og sopp.

SmakStort innslag av mineralitet, a'la våt flint og en aldeles nydelig karakter av honning. Intense og strukturerte aromaer med en klokkeklar fruktsmak av saftig fersken, røde epler og over i en finish med et glitrende samspill av saltvann og flintholdige mineraler. Vinen viser fortsatt stor friskhet, selv om syren nok har avtatt noe, men balanserer og binder det hele sammen utrolig flott. En vever åpenhet til mineralene, mens de floral nyansene kjennetegner det beste i denne årgangen. En uendelig finish og en resonanse som bare varer og varer.
Hvitvin bør også dekanters og luftes.
Testet hjemme i Lier, lørdag 11.03.2017
93/100 poeng
Kjøpt på Vinmonopolet BU 12.11.2014 til kr 449,00

Vinen ble servert til hjemmelaget fiskesuppe:
Hjemmelaget fiskesuppe basert på ferske skalldyr, laks og steinbitt.
Hjemmelaget fiskesuppe laget fra bunnen av. Ingredienser er laks, steinbit, reker, blåsskjell og krepsehaler. Basen er også hjemmelaget fiskekraft av rekeskall, skjell og fiskebein som ble kokt inn og redusert i over 2 timer. Til slutt tilsatt 40 cl god hvitvin. Strimler av gulrøtter, fennikel, purre og selerirot samt en liten løk og et fedd hvitløk. Pyntet med basillikum, gressløk og persille. Smakstilsettes med flaksalt og nykvernet hvit pepper. Fantastisk godt.

Ingen kommentarer:

Mest leste innlegg