PS!

Velkommen til min vinblogg med utvalgte smaksnotater fra egen vinkjeller, skrevet av en amatør som har vin og vinsmaking som hobby.
Her vil jeg publisere og skrive om viner jeg mener kan være til glede for flere og dele videre av hva en enkel amatør mener er gode kjøp av kvalitetsvin, samt at det vil komme anbefalinger på gode viner for lengre lagring.

søndag 19. juni 2016

2013 Gérard Duplissis Chablis Premier Cru Montmain

Chablis, opp mot sitt beste?I hvertfall en av Chablis aller beste produsenter. Domaine Duplessis ble startet i 1895 og drives i dag av 5. generasjon, Lilian Duplessis som overtok i 2002 etter sin far Gérard. Familien har i dag 9 hektar vinmarker fordelt på ulike parseller i Chablis. I tillegg til sin parsell i Grand cru vinmarken Les Clos har familien fem premier cru vinmarker: Montmains, Monteé de Tonnerre, Fourchaume, Vaugiraut and Vaillons. Montmain er en vinmark og denne vinen lages av en liten plott med vinstokker som er over 55 år gamle. Vinmarken er delt inn i tre; Butteaux, Le Forets og selve Montmain. Man kan kalle vinen sin navnet fra alle tre om den kommer fra en av disse "undervinmarkene", men man må kalle den Montmain om man har parseller fra alle steder og blander dem sammen. Duplessis har sin Montmain fra selve Montmain-delen av marken og nyter stor respekt blant de andre produsentene i Chablis for den vinen som kommer herfra. Som en annen Chablis-produsent nylig uttalte til meg under Chablis-messa til DN og smak.no; Han er kongen av Montmain. Hans 2003 Montmain er kanskje den beste Chablis laget i det varme og problematiske året 2003. Det viser hva som bor i denne vinen. Uansett; dette er en flott vin som kombinerer god frukt med høy syre. Nydelige sjøaromaer i retning friske østers. Lime og grønne (ikke gule som mange andre har i denne årgangen) epletoner. Delikat, balansert. Lang. En perfekt Chablis!
Kilde: Kongen av Montmain  - dn.no og VinguidenFarge: Lys strågul farge 
Duft: Grønne epler og sitrus, lime fyller duftbildet i første fase. Deretter følger en strukturert og kompleks mineralitet, Våt flint, sjø og salt. 
Smak: Kraftig og kompleks vin med mange lag. Deilig balansert syre med et flott mineralpreg. Fruktene kjennes friske og syrlige med en god fasthet i en flintaktig finish og en lang ettersmak som sitter. Denne vinen trenger litt tid før den åpner seg og strammer seg opp, så gi den en runde i en karaffel slik at den får litt luft før du fyller glasset.
Testet hjemme i Lier over to dager, lørdag og søndag, 17. og 18. Juni 2016
92/100 poeng 
Tilgjengelig på VMP i BU og i enkelte utvalgte pol. Liertoppen har fortsatt noe få flasker igjen.
Pris: kr 269,90 

DN og smak.no ga denne vinen hele 96 poeng, men riktignok da i en 2005 årgangen. Dette må sies å være et meget godt kjøp til en såpass høyt belønnet vin ift pris og kvalitet. Detter er halv pris på hva en må betale for andre Chablis Grand Cru eller Premier Cru viner fra andre produsenter. Så de som ønsker å smake en vin med godt over 90 poeng, bør kjenne sin besøkelsestid. Løp og kjøp før det er tomt. Grand Cru og Premier Cru fra Duplissis lagrer også meget bra og denne 2013 årgangen klarer fint både 5 og 10 år til. 

Ingen kommentarer:

Mest leste innlegg