Nå har endelig den ferske hvite aspargesen kommet i butikkene. Denne meget flotte, elegante grønnsaken som er så smaksrik har en altfor kort sesong som bare varer noen få korte måneder. Sesongen er fra slutten av april og til slutten av juni, så skal man nyde denne deilige grønnsaken, så har man knapt med tid. Hvit asparges er en delikatesse i seg selv og som fint kan serveres som hovedrett. Det er mange god oppskrifter på hva man kan serverer som tilbehør. Vanligst er vel kanskje kokt hvit asparges, skinke, egg og hollandaise saus. Et par andre retter som også er å anbefale er, kokt hvit asparges, rømme, urter, løyrom, reddiker og olivenolje. Noen liker smørstekt hvit asparges med laks sashimi og sitronvinaigrette.
Her med pisket rømme med urter, løyrom og reddiker. |
Og her kommer det store spørsmålet; Hvilken vin skal vi servere til? Etter å ha lest, studert og smakt meg gjennom utallige varianter, har jeg selv kommet til følgende: Det er tre typer druer som skiller seg ut. Riesling, Sauvignon Blanc og Chardonnay. Hver og en av disse går meget bra til aspargesen, men det er tilbehøret som til slutt vil være avgjørende. For egen del sverger jeg nok til en tørr tysk riesling. Denne kombinerer syren i vinen veldig flott med den lille elegante sødmen i aspargesen.
Dr. von Bassermann-Jordan 2013 Hohenmorgen
Hohenmorgen til Dr. von Basserman-Jordan er
en Grosses Gewächs (GG) eller Grand Cru Riesling som den også blir klassifisert som. Dette er en modell for kvalitet og klassifisering som representerer høydepunktet av de beste tyske vinene.
Farge: Lys, klar sitron-gul farge.
Duft: Stikkende dufter av grønne epler, lime, mynte, salvie, mineraler og hvit pepper.
Smak: Nydelig konsentrasjon og syrebalanse på smak med en fantastisk lengde og balanse. Smaken i munnen har en saftig søt mais og sitrus aroma sammen med hint av stikkelsbær. Denne 2013 årgangen har allerede begynt å få et lite preg av petroleumssmak over seg. Ved videre lagring vil dette forsterke seg og komme enda bedre frem og få et mer markant smakbildet.
Testet hjemme i Lier onsdag 4. mai 2016
90+/100 poeng
Kr 219,90 på VMP BU og i enkelte pol.
Farge: Lys, klar sitron-gul farge.
Duft: Stikkende dufter av grønne epler, lime, mynte, salvie, mineraler og hvit pepper.
Smak: Nydelig konsentrasjon og syrebalanse på smak med en fantastisk lengde og balanse. Smaken i munnen har en saftig søt mais og sitrus aroma sammen med hint av stikkelsbær. Denne 2013 årgangen har allerede begynt å få et lite preg av petroleumssmak over seg. Ved videre lagring vil dette forsterke seg og komme enda bedre frem og få et mer markant smakbildet.
Testet hjemme i Lier onsdag 4. mai 2016
90+/100 poeng
Kr 219,90 på VMP BU og i enkelte pol.
eller en
Chateau Génot-Boulanger
2011 Meursault Claud du Cromin
Farge: Medium dyp gul med en kjerne av grønt,
Duft: Gule frukter som plomme og fersken med en krydderartig aroma av sitrus og mineraler. Elegant duft av fatnoter.
Smak: En frisk og saftig vin med elegant touch og kompleksitet. Lag på lag med smaker treffer deg i munnhulen. En helt fantastisk syre, kombinert med et søtlig skjær fra tropiske frukter og et raffinert krydderpreg. En flott balanse hele veien gjennom og en lang nesten evigvarende ettersmak med hint av mineraler og fat.
Testet hjemme i Lier, onsdag 4. mai 2016
92/100 poeng
Kr 439,90 på VMP i BU og noen utvalgte pol.
eller til slutt en Saugvignon Blanc
2014 Sanserre Les Challiox, Claude Riffalut
Kanskje verdens beste Sancerre vin?
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar