PS!

Velkommen til min vinblogg med utvalgte smaksnotater fra egen vinkjeller, skrevet av en amatør som har vin og vinsmaking som hobby.
Her vil jeg publisere og skrive om viner jeg mener kan være til glede for flere og dele videre av hva en enkel amatør mener er gode kjøp av kvalitetsvin, samt at det vil komme anbefalinger på gode viner for lengre lagring.

onsdag 4. mai 2016

2013 Hohenmorgen Riesling Grosses Gewächs og 2013 Génot-Boulanger, Meursault Claud du Cromin

Hvilken vin skal man velge til hvit asparges?


Nå har endelig den ferske hvite aspargesen kommet i butikkene. Denne meget flotte, elegante grønnsaken som er så smaksrik har en altfor kort sesong som bare varer noen få korte måneder. Sesongen er fra slutten av april og til slutten av juni, så skal man nyde denne deilige grønnsaken, så har man knapt med tid. Hvit asparges er en delikatesse i seg selv og som fint kan serveres som hovedrett. Det er mange god oppskrifter på hva man kan serverer som tilbehør. Vanligst er vel kanskje kokt hvit asparges, skinke, egg og hollandaise saus. Et par andre retter som også er å anbefale er, kokt hvit asparges, rømme, urter, løyrom, reddiker og olivenolje. Noen liker smørstekt hvit asparges med laks sashimi og sitronvinaigrette.

Her med pisket rømme med urter, løyrom og reddiker.
Smaken i hvit asparges er delikat med en fin balanse mellom bitterhet og sødme. Den er litt rikere og mer intens i smaken enn grønn asparges. Duften av kokt eller dampet asparges kjennetegnes ved mineraler, jordsmonn og urter. 

Og her kommer det store spørsmålet; Hvilken vin skal vi servere til? Etter å ha lest, studert og smakt meg gjennom utallige varianter, har jeg selv kommet til følgende: Det er tre typer druer som skiller seg ut. Riesling, Sauvignon Blanc og Chardonnay. Hver og en av disse går meget bra til aspargesen, men det er tilbehøret som til slutt vil være avgjørende. For egen del sverger jeg nok til en tørr tysk riesling. Denne kombinerer syren i vinen veldig flott med den lille elegante sødmen i aspargesen. 

Weingut Geheimer Rat
Dr. von Bassermann-Jordan 2013 Hohenmorgen

Hohenmorgen til Dr. von Basserman-Jordan er en Grosses Gewächs (GG) eller Grand Cru Riesling som den også blir klassifisert som. Dette er en modell for kvalitet og klassifisering som representerer høydepunktet av de beste tyske vinene. 

Farge: Lys, klar sitron-gul farge.
Duft: Stikkende dufter av grønne epler, lime, mynte, salvie, mineraler og hvit pepper.
Smak: Nydelig konsentrasjon og syrebalanse på smak med en fantastisk lengde og balanse. Smaken i munnen har en saftig søt mais og sitrus aroma sammen med hint av stikkelsbær. Denne 2013 årgangen har allerede begynt å få et lite preg av petroleumssmak over seg. Ved videre lagring vil dette forsterke seg og komme enda bedre frem og få et mer markant smakbildet.

Testet hjemme i Lier onsdag 4. mai 2016
90+/100 poeng
Kr 219,90 på VMP BU og i enkelte pol.

eller en

Chateau Génot-Boulanger
2011 Meursault Claud du Cromin

En meget flott og elegant representant for Chardonnay druen er her plukket fra Burgund distriktet og kommunen Meursault og fra enkeltvinmarken Clos du Cromin. Kanskje det stedet i verden hvor du får de flotteste tørre hvitvinene laget på denne "druenes dronning", Chardonnay.


Farge: Medium dyp gul med en kjerne av grønt,
Duft: Gule frukter som plomme og fersken med en krydderartig aroma av sitrus og mineraler. Elegant duft av fatnoter.
Smak: En frisk og saftig vin med elegant touch og kompleksitet. Lag på lag med smaker treffer deg i munnhulen. En helt fantastisk syre, kombinert med et søtlig skjær fra tropiske frukter og et raffinert krydderpreg. En flott balanse hele veien gjennom og en lang nesten evigvarende ettersmak med hint av mineraler og fat.

Testet hjemme i Lier, onsdag 4. mai 2016
92/100 poeng
Kr 439,90 på VMP i BU og noen utvalgte pol.


eller til slutt en Saugvignon Blanc

2014 Sanserre Les Challiox, Claude Riffalut 
Kanskje verdens beste Sancerre vin?

Les test og omtale av denne vinen i bloggen min her....

Som sagt så var dette sesongens andre runde med fersk hvit asparges. Denne gangen med nytt tilbehør. Endelig på tide å bytte ut serrano skinke, egg og hollandaise saus. Ny variant og oppskrift med pisket rømme og urter, løyrom og reddiker. Dessverre er det litt begrenset tilgang på Kalix løyrom for tiden (rogn fra lagasild i Østersjøen), så dette ble byttet ut men lodderogn som også gjorde susen.
Ingen kommentarer:

Mest leste innlegg