PS!

Velkommen til min vinblogg med utvalgte smaksnotater fra egen vinkjeller, skrevet av en amatør som har vin og vinsmaking som hobby.
Her vil jeg publisere og skrive om viner jeg mener kan være til glede for flere og dele videre av hva en enkel amatør mener er gode kjøp av kvalitetsvin, samt at det vil komme anbefalinger på gode viner for lengre lagring.

lørdag 2. september 2017

2005 Chateau Pontet-Canet, Pauillac

Ny Pauillac legende skapt av Parker og Suckling

En ny "hype" eller en ny legende?
Chateau Pontet-Canet er opprinnelig en femte vekst fra klassifiseringen av 1855, men har gjennom de siste par 10-år utviklet seg enoermt og blir nå regnet med en av de aller beste vinene av Bordeaux vestside viner. Dette skyldes mye de to nevnte herrer, Robert Parker og James Suckling som har skrytt vinene opp iskyene og gitt den høyere og høyere score over en periode på 10-15 års periode på 90 tallet og inn i 2000. Pauilliac er den kommunen som huser flest av de store slottene og har 3 1. klassifisere slott fra 1855 klassifiseringen. Vinen fra Ch. Pontet-Canet har derfor hatt en helt eventyrlig prisutvikling de siste par årene. Prisene her er så himmelhøye at en vanlig lønnsmottaker nesten ikke lenger har mulighet for å skaffe seg noen flasker fra dette nå litt hype og ny-berømte slottet.

    
Chateau Pontet-Canet i Pauillac
Hva er så årsaken til denne ny-berømmelsen. Først og fremst meget hard arbeid fra eieren Alfred Tesseron som la om til biodynamisk dyrkning og som ble fremhevet av både Suckling og Parker. Vinen fra den fremragende 2010-årgangen scoret da også to helt perfekte poeng, da begge nevnte herrer ga den 100 av 100 poeng. 
Parker sa noe som dette da om 2010 årgangen:
"En helt fantastisk vin som kommer fra en av de få biodynamiske vingårdene i Bordeaux, men som du sannsynligvis vil få se mange flere av, gitt suksessen som Tesseron ser ut til å ha fått på alle nivåer, både i vingården, ved gjæring og i produksjonen. En forbløffende, overbevisende vin med en klassisk Pauillac-nese av solbær, noe fioler og andre assorterte blomsternotater. Vinen er massiv og intens, men aldri over til å bli tung og overbærende. Frisk og med en laserlignende presisjon av fyldig, massiv rikdom og et ekstrakt som rett og slett er bemerkelsesverdig å se og oppleve. Det er veldig lett å bli opprevet av å teste så god vin fra en meget flott og stor årgang, da det egentlig er et større privilegium å få smake på noe så utrolig som dette".
Robert Parker

Fra vinmarkene til slottet
Som nevnt ligger Chateau Pontet-Canet i kommunen Pauillac, hvor de har 200 hektar med vinmarker og hvor ca. 120 ha ligger helt nord i kommunen og rett over veien for det meget berømte 1. Cru slottet, Chateau Mounton Rotchild ligger. Jordsmonnet er typisk, et topplage med grus over leire blandet med sandstein. 

Vinrankene til denne vinen er gjennomsnittlig 35 år gamle. Innhøsting og sortering gjøres alt for hånd. Etter sortering blir druene så flyttet til gårdens tyngdekraftkjølere for å knuses. Fermentering foregår i en blanding av betongtanker og rustfritt stål. Vinen lagres deretter i 16-20 måneder på 6% nye eikefat, før klarning med eggehvitte og deretter tapping på flasker.

Når det gjelder årgangen 2005 så er det en eksepsjonell, meget flott og robust årgang. En veldig tørr sesong fra mai til august. Regnet i september var meget velkomment. I motsetning til 2003 klarte druene seg uten varmeskader. En del vinslott påstår att dette året til og med er bedre enn 1982.  En meget god årgang prismessig for innkjøp og lagring.


 
5th Growth Grand Cru Classé en 1855
🍇 Blended med 70% Cabernet Sauvignon, 26% Merlot, 3% Cabernet Franc og 2% Petit Verdot i 2005 årgangen, hvor det ble produsert 20.830 kasser, tilnermet 25.000 flasker med vin.
💨 Åpnet og luftet i flasken samt noen minutter i glasset

🎨 Mørk rubinrød farge med ispedd av en gryende mursteinsrød kant.

👃🏼 Duft av modne mørke bær med jordlige toner. Sedertre, solbær og kirsebær, lær, tobakk, lakris og krydder, samt noe tjære. Alt kommer i bølger, veves flott sammen, men kan også tidvis skilles godt frahverandre ved dype sniff i glasset. 

👄 Intens, kompleks og strukturert vin hvor vi finner alle de klassiske Pauillac kjennetegn med blyantspiss, grafitt og sedertre. En superbløt og fruktdreven vin med så glattpolerte tanniner at enhver slurk er en fryd for ganen. Så detaljert og nyansert at frukt- og sekundær- aromaer flommer over med sanseinntrykk. En lang deilig avslutning og en ettersmak som bare varer og varer.


 
Mørk rubinrød farge med en svak mursteinsrød kant
👍🏼 En fantastisk flott vin fra en storslagen årgang. Så dette blir og er nok ingen "hype", men en ny legende kan vær skapt. Det er fortsatt noe utviklingspotensialet i vinen og vil holde seg flott de neste 20-30 årene også. Min vurdering fra denne testen er derfor:
🎯 95/100 poeng og 4.5 ⭐️

💶 Dette er en vin som ble spesialimportert privat til Norge da det var en del av "En Primeur" kjøp fra 2005. Vinen kostet oss ca NOK 450 per flaske ved kjøp i 2006. Transport, import og avgifter fikk sluttprisen opp imot ca 600 kr. Meget flott pris, da 2005 årgangen nå omsettes for ca NOK 1250 per flaske, og det er uten import og avgifter.


Ingen kommentarer:

Mest leste innlegg