PS!

Velkommen til min vinblogg med utvalgte smaksnotater fra egen vinkjeller, skrevet av en amatør som har vin og vinsmaking som hobby.
Her vil jeg publisere og skrive om viner jeg mener kan være til glede for flere og dele videre av hva en enkel amatør mener er gode kjøp av kvalitetsvin, samt at det vil komme anbefalinger på gode viner for lengre lagring.

lørdag 16. september 2017

1980 Chateau Troplong Mondot Grand Cru Saint-Emilion

Ny "gamlis-plukk" fra vinkjelleren
En Chateau Troplong Mondot fra 1980
🏰 Château Troplong Mondot er en Saint Emilion Premier Grand Cru Classé eiendom som i de siste tiårene har produsert viner som er helt på høyde med mange av 1er Grand Cru Classé eiendommene. Det stilige og staselige slottet dateres helt tilbake til 1745, da Troplong Mondot var opprinnelig en del av en større eiendom som også inkluderte vinmarkene til Château Pavie.

🍇 Troplong Mondot har hele 30 hektar vinmarker med god beliggenhet langs Mondot-bakken nordøst for St-Emilion-appellasjonen. Jordsmonnet er typisk Saint-Emilionsk som er rikt på kalkstein og leire.  

🗜 Druene er håndplukket og deretter gjæret i temperaturstyrte, rustfrie ståltanker.

🕰 Vinen blir lagret og modnet på 75% nye eikefat i 18 måneder og vinen tappes deretter ufiltrert over på flaske.

🍇 90% Merlot, 5% Cabernet Franc og 5% Cabernet Sauvignon

Tørr fin kork på 80 % av den, mens siste biten røyk av
🎨 Mørk rød til brun, mursteinsrød farge

👃🏼Her lukter det støv og jord med en gang jeg stikker nesa bort til kanten på glasset. Videre flommer det opp med sekundære aromaer av tjære, vanilje, lær og treverk.
Lengst bak i duftkurve kan jeg kjenne et svakt stengt av bær og frukt.

👄 I munnen følges dette opp med overmoden syre og tanniner. Vinen blir litt flat når syre blir borte, men likevel følges smaken opp med mer sekundære aromaer og samme som duften. Sigarkasse, sadel, tjære, halm og høstlig jordsmonn med sopp og løv. Det som finnes av frukt og bær er svakt hint av solbær og bjørnebær som følger med inn i avslutningen. En lang finish som er rustikk og støvete.

Godt  verktøy for vanskelige korker er nødvendig
🎯 89/100 poeng og 4,0 ⭐️

📍 Testet hjemme i Lier, lørdag 16.09.2017 


👍🏼 Dette er en vin for de som liker godt moden Bordeaux vin og stilen er nok ikke for nybegynnere. Jeg bare elsker den, men kunne ønsket meg en litt mer fruktdreven aroma akkurat i denne som nok er litt over toppen. 

💶 Vinen ble handlet påctaxfree på gamle Fornebu flyplass på avgang og kostet rund kr 120,-

Ingen kommentarer:

Mest leste innlegg