PS!

Velkommen til min vinblogg med utvalgte smaksnotater fra egen vinkjeller, skrevet av en amatør som har vin og vinsmaking som hobby.
Her vil jeg publisere og skrive om viner jeg mener kan være til glede for flere og dele videre av hva en enkel amatør mener er gode kjøp av kvalitetsvin, samt at det vil komme anbefalinger på gode viner for lengre lagring.

søndag 19. juli 2020

Avezza Azienda Agricola og HLV

Fire viner fra Avezza Azienda Agricola og HLV

🏰 Avezza vingården ligger på åsryggen med utsikt over Canelli og ikke langt fra Nizzi i Piemonte i Nord-Italia. Etter det jeg har klart å finne ut på nettet ble Avezza etablert i 1956 av Natale Avezzo, og har gått i arv i tre generasjoner med vinmakere.  I 2019 ble eiendommen kjøpt opp av Vidar Lyhus og familie med selskapet HLV. Avezzo familien har forpliktet seg til å hjelpe til med å drive vingården videre. Sammarbeidet mellom familiene er bra og de jobber begge med ett felles mål om å lage god og høy kvalitetsvin.  

Selve eiendommen er nå på åtte hektar etter ett oppkjøp av en eiendom i Nizza Monferrato. Det dyrkes i hovedvekt barbera druer på eindommene, men det også druer av typen Nebbiolo, Pinot Noir, Chardonnay og Muscato.

De fire vinene jeg har smakt i en uhøytidelig test er:
- 2018 Avezza Barbera d’Asti - varenummer 11382801 kr. 214,90
- 2016 Avezza Nizza - varenummer 11421801 kr. 309,90
- 2015  Avezza Alta Langa Dosaggio Zero - varenummer 11422101 kr. 329,90
- 2018 Avezza La Commenda Moscato d’Asti - varenummer 11422001 kr. 179,90


De fleste vinene er å finne i vinmonopolets butikker i Lier og i Drammen-området. Ellers kan de bestilles i Vinmonopolet BU (Bestillings Utvalg) 

I ettertid har jeg også funnet ut at det produseres to typer til av musserende vin, en  Rosé variant og en som i all hovedvekt er produsert på den blå druen Pinot Noir, men ingen av disse er foreløpig ikke tilgjengelig for salg i Norge. 

Her følger mine smaksnotater for de 4 vinene jeg har smakt meg gjennom.

2018 Avezza Barbera d’Asti

🎯 82/100 pts 3.5 ⭐️

🍇 Her kommer den første av vinene basert på 100% Barbera druen. 


🎨 Ung, klar og dyp rubinrød farge.

👃🏼Beskjeden duft av litt sure kirsebær, rips og noe innslag av jordbær med hint av krydder og urter på nesen.

👄 Et frisk og juicy anslag på ganen med nesten ikke merkbare men et lite touch av myke tanniner i bakgrunnen. God balanse, men mangler kanskje noe struktur og intenistet, men en god deilig og enkel Barberavin som fint forsvarer prisen.

2016 Azienda Agricola Avezza Nizza

🎯 86/100 pts 4.0 ⭐️ 

🍷 Vin nummer to ut er en meget god Barbera DOCG vin🍇 100% Barbera

🎨 Klar og mørk rubinrød farge.

👃🏼 En frisk og fruktig duft av modne litt sursøte kirsebær samt noe rips, tjære og roser og et lite hint av fat og urter på nesen.

👄 Et deilig anslag i munnen med en fyldig, intense og god frisk syre. Godt integrerte tanniner med god balanse. De samme gode aromaene fra nesen med modne kirsebær, tjære og flott deilig bruk av fat og vanilje. En medium avslutning med god tekstur. 

🔬Da jeg er litt følsom mot vin med høy alkohol og at denne vinen har hele 15%, men det sedvanlige alkohostikket her er godt skjult og pakket inn med en frisk syre og frukt hele veien. Høy alkohol skyldes gjerne en varm årgang hvor druene har fått for høyt sukkerinnhold før innhøsting. 

🕰 Dette er en god vin som fortsatt kan lagres og vil levere fint 3-5 år til.

🍽 En deilig Barbera til pizza og lettere pasta retter.

2015  Avezza Alta Langa Dosaggio Zero

🎯 84/100 pts 3.8 ⭐️ 

🍾 Vin nr 3 fra Avezza er en muserende vin basert på Champagne metoden.


🗜Ståltankfermentering med annengangsgjæring på flaske, uten tilsetting av sukker og med 30 måneder før «gogging» (fjerning av bunnfall og korket om) i september 2019.

🔬12% alkohol, 7 g/l syre og mindre enn 3 g/l sukker.

🍇 90% Pinot Nero og 10% Chardonnay

🎨 Gylden gulgrønn farge.

👃🏼 Litt lukket til å begynne med men byr etterhvert på en svak deilig epleduft og et hint av melon og sitrusfrukter samt svak gjær og brødbakst på nesen.

👄 En god og fyldig musserende med et syrefriskt anslag, fine små bobler som gir en stor og god moussé i munnen. Tørr, strukturert utgang med en pen lengde og ettersmak.

 💶 Kr 309,90 på Vinmonopolet BU (varenummer.: 11422101), men har lagt på seg 20 ekstra kroner forrige måneden. Så jeg vet ikke helt om denne forsvarer prisen, da man fint kan finne bobler fra et mer berømt sted i Frankrike Og til samme prisen. Men absolutt en god og syrefrisk musserende som godt kan lagres noen år også.

2018 Avezza La Commenda Moscato d’Asti

🎯 87/100 pts  4.0 ⭐️

🥂 Fjerde og siste vinen ut fra Avezza. Dette er en musserende, eller mer korrekt en perlende og søt dessertvin med en veldig lav alkohol prosent.


🔬 Alocohol: 5,5% vol. Sukker: 140,4 g/l Syre: 5,4 g/l

🎨 Lys strågul farge med innslag av en grønn kjerne

 👃🏼 Veldig aromatisk og parfymet vin med duft av hvite blomster, gul frukt som fersken og aprikos samt noe hint av sitrus på nesen.

 👄 En lett sprudlende vin med en fantastisk fruktig inngang av veldig fine modne og søte fukter.  En lett fin syre som øker litt ved tiden som gir en pent balansert søt dessertvin, men uten den store intensiteten du vil møte i en mer komplekse dessertvinen. Lang fruktig finish.

 🍽 Denne veldig gode muscato-vinen passer utmerket til sesongens Norske jordbær.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hallo,
Ich habe Ihren Blog entdeckt, den ich sehr interessant finde, ich kenne leider nicht genug italienische Weine, auch wenn ich erst kürzlich 3 gekauft habe und das ich bald probieren würde. Ich habe auch einen Blog über meine Verkostungen, Sie sind herzlich willkommen.
Gute Fortsetzung.
Freundlich
Rohnny
www.mesdegustations.be

Mest leste innlegg