1983 Chateau Margeaux
Cabernet Sauvignong |
Sommeren er definitivt over og da er det på tide å vende nesen og smaksløkene mot Bordeaux og området jeg fortsatt elsker høyest av alle vindistrikter. Høsten er her og lange mørke kvelder ber om kraftige og smaksrike rødviner. Da må vi over til rødvinsdrue nummer én, "Cabernet Sauvignon" som benyttes som hoveddrue i de aller fleste vinene fra vestsiden av Gironde, (elven som renner gjennom hele Bordeaux området). Druen gir en litt røff og rustikk aroma med solbær og andre mørke bær som bjørnebær og blåbær på duft og smak. En vil også finne aroma av treverk, tobakk og grafitt (blyantspiss). I tillegg utvikler druen (samt skall og stilk) kraftige med garvesyre og røffe tanniner som snerper veldig. Disse vinene må få utvikle seg over tid og dempe syre og tanniner og derfor må vinen få ligge noen ti-år på langs. Viner herfra blandes (blended) også med andre druer som Cabernet Franc og Merlot. Dette gjøres for å tilføre vinen flere sekundær aromaer samt gjøre vinene bløtere i stilen og dempe på tanninene.
Da får vi ta frem en vin som har tilbragt nærmere 30 år på rygg, hjemme hos meg, i vinkjelleren min. Denne vinen ble ervervet på Arlanda flyplass i 12. mai 1989 til litt over 500 penger. Vinen er en Chateau Margeux fra 1983 i kommunen Margaux, Medoc regionen og på vedtbredden til Gironde i Bordeaux. Denne vinen er én av de fem vinenene fra 1855 klassefiseringnen av Premier Grand Cru Class viner fra Bordeaux.
Durand vinopptrekke |
Vinen ble hellet rett i glasset, uten dekantering eller lufting. På farge har den fått sitt typiske oransje brunskjær og mursteinsfarge. Duften brer om seg og fyller rommet før jeg engang er klar til å lukte. Her er det nok mer av sekundær-duftene som råder denne vinen nå. De friske og modne bær-duftene har forstummet og ligger nå i bakgrunnen. Her er det lær, sigar, lakris, sopp, løv og skogbunn som dominerer mens solbær og bjørnebær fortsatt kjennes, men veldig dempet. I munnen har den et anslag som virkelig utfordrer ganen og smaksløkene. Syren er flott integrert sammen med noen støvete, men bløte tanniner. Eikefat og vanilje treffer deg i bakre del i munn og svelg og følger ved gjennom resten av reisen, med en utrolig lang og kraftig ettersmak. Er det kanskje en ørliten skjemt smak av kork? Litt i tvil, så jeg lar vinen roe seg og venter ca 30 min før jeg tar neste slurk. På denne tiden kommer enda flere av sekundær-smakene til overflaten. Paprika, nøtter og svart pepper dominerer i munnen. Flott vanilje og eike-smak mot slutten, og til min store lettelse, kork-smaken var borte.
Dette er en vin som utløser stor fryd og glede å smake, samt at du føler enorm lykke da du endelig, etter 30 års venting kan få oppleve en slik vin, ikke minst.... smaker som dette. Hele seansen lagres i hukommelsen og kan når som helst hentes frem på nytt. Dette er faktisk en av hovedprinsippene med en vin-smaking. Lære å kjenne etter i smakbildet, prøv å lagre og memorere smaksinntrykkene til senere. Disse vil helt automatisk bare "poppe" frem igjen og du vil med en gang dra kjensel på dufter, smaker og til slutt faktisk klare å plassere viner på druetyper og hvor de har blitt produsert. Dette var en fantastisk god vin. Cremé de la cremé!
Testet hjemme i Lier, lørdag 12. September 2015
95+/100 poeng
Servert til renskåret fersk entrecote som ble grillet og med aspargesbønner, smørstekt kantarell, samt fersk grillet mais og en kantarellsaus redusert med rødvin.
Vinen er fortsatt tilgjengelig på noen internettsider og gjennomsnittspris ligger litt over 5 store høvdinger pr flaske.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar