PS!

Velkommen til min vinblogg med utvalgte smaksnotater fra egen vinkjeller, skrevet av en amatør som har vin og vinsmaking som hobby.
Her vil jeg publisere og skrive om viner jeg mener kan være til glede for flere og dele videre av hva en enkel amatør mener er gode kjøp av kvalitetsvin, samt at det vil komme anbefalinger på gode viner for lengre lagring.

lørdag 26. september 2015

2014 Ruchè di Castagnole Monferrato D.O.C.G Clàsic

Gjenoppdaget drue - en internasjonal sensasjon.

Her kommer det rakende inn en rakkar av en vin og en drue som nesten var glemt og gjemt bort, oppe i et lite hjørne nord øst i Piemonte. 

Noen mener at Ruchè druen opprinnelig kom fra Burgund, men de fleste liker å tro at den er hjemmehørende på de piemontesiske åsene rundt Monferrato. Uavhengig av sin opprinnelse, Ruchè druen var, inntil nylig, litt mer enn en lokal uklarhet. Men i dag er det blitt en internasjonal sensasjon. Duft og smaksmessig ligger denne i samme leie som Nebbiolo som er en av hoveddruene i Piemonte.  Vinprodusenten Luca Ferraris (en av Piemontes "up-and-coming" vinprodusenter) har gjort denne ungdommelige 2011 tapping berømt og fått et internasjonalt gjennombrudd og berømmelse. Druen ble holdt i live og dyrket kun på ca 58 hektar, nord for Asti. I 2009 fikk den et oppsving da den fikk D.O.C. status. Senere har Lucas beplantet ytterligere 10 + 28 hektar de siste årene. 28 små vinprodusenter har vist sin kjærlighet til druen og klart og holde den i live gjennom mage år og bringe den opp til nye populære høyder og til et kommersielt gjennombrudd internasjonalt. Senere har den også oppnådd D.O.C.G status. 


Farge: Dyp rød briljant med innslag av lilla.
Duft: Kirsebær, plommer og lavendel med noen eksotiske parfymerte aromaer
Smak: Mørke røde bær, fioler, krydder og rosmarin med et hint av lyse frukter. I all sin fylde, dette er deilig, men en upretensiøs vin. Saftig, smakfull og utsøkt balansert med fin syre og tanniner. Med 14% alkohol uten å være sjenerende. Jeg anbefaler vinen på det sterkeste, så, om du skal kjøpe en vin i høst, sett denne på innkjøpslista di.

Vinen bør åpnes og luftes en times tid eller to før servering, gjerne i en bredbunnet karaffel. Skal du ha matfølge til denne vinen så er en biff, pasta med kjøtt, svin eller fjørkre ypperlig følge. Denne koster 199,90 penger på VMP, likevel billig i forhold til kvalitet. Riktignok er det 2014 årgangen som er tilgjengelig nå, men denne skuffer heller ikke. Lagringsdyktig er den også. 3-5-10 års tid, uten problemet. Her får en mye vin for pengene.

Info hentet fra Vinmonopolets sider:
  • Karakteristikk:Fylde:Friskhet:Garvestoffer:
  • Farge:Rubinrød.
  • Lukt:Fruktig nese med syrlige mørke bær, roser, fiol og søte krydder.
  • Smak:Balansert anslag med fin tanninstruktur og fruktkarakter som på nesen.
  • Råstoff:Ruchè


Ingen kommentarer:

Mest leste innlegg