PS!

Velkommen til min vinblogg med utvalgte smaksnotater fra egen vinkjeller, skrevet av en amatør som har vin og vinsmaking som hobby.
Her vil jeg publisere og skrive om viner jeg mener kan være til glede for flere og dele videre av hva en enkel amatør mener er gode kjøp av kvalitetsvin, samt at det vil komme anbefalinger på gode viner for lengre lagring.

lørdag 3. oktober 2015

2009 Chateau La Nerthe

Syrah druen og Rhone viner er vilt-vin #1


Syrah eller også Shiraz
Syrah er en av de klassiske franske blå druene, og dyrkes spesielt i Rhône-regionen i Frankrike. Druen gir kraftfulle viner med forholdsvis høye verdier av syre. I Canada, Australia og Sør-Afrika er druen kjent under navnet shiraz. Når syrah er best, smaker og lukter den av nelliker, fioler og eksotiske blomster, med alderen utvikler den en smak av lær, sjokolade og tobakk. I Australia er vinene ofte kraftigere, men smakene er mykere, med toner av søt lakris og brent gummi. De har ofte mer smak av frukt, som kirsebær og svarte vinbær. I Sør-Afrika forekommer både fransk stil og australsk stil på syrah-vinene. Ofte staves de også etter karakteren: «syrah» om vinen er i fransk stil, «shiraz» om vinen er av australsk stil. Syrah er godt egnet til lagring på grunn av stort innehold av tanniner. Finere årganger av viner kan lagres og utvikles i årevis. Som en tommelfingerregel sies det at man ikke skal drikke de store syrah-vinene fra Rhône før tidligst 10 år etter høståret, mens mindre edle viner fra f.eks. Crozes-Hermitage og Saint-Joseph kan drikkes bare etter fem år. Syrah-viner som drikkes før de er fullt flaskemodne, kan smake tarvelig og surt og lukte av brent gummi.
Kilde: Wikipedia

Denne gangen har jeg valgt meg en forholdsvis ung variant fra Chateauneuf-de-Pape i Rôhne dalen. Chateau La Nerthe 2009 er nok ikke den som best representerer syrah druen, da denne vinen kun har ca 25 % av druen, men den står som en god representant for regionen. 

Farge: Dyp mørkerød og ugjennomsiktig farge.
Duft: Mørke rød frukter, urter, krydder og paprika.
Smak: Kompleks vin med flotte aromaer av uret og sort pepper. Rike smaker med kryddret karakter. 
En vin med stor intensitet og kraftig kropp. Nydelig syre og velbalanser. Tanninene er nok enda ikke helt integrert, men 1-5 år til vil gjøre godt. Gi den en time i bredbunnet karaffel, så vil den åpne seg og by på ytterligere frukt og bær-smaker.

Denne vinen ble valgt til en enkel rett med hjorte-filét med kantareller og rosenkål. Her får virkelig  syrahdruen prøvet seg på den litt skarpe viltsmaken og avrunder med flotte kryddertoner.

Vinen er tilgjengelig på VMP til kr 299,90. (vel verd pengene for de som villig å legge hele tre Flagstad-lapper på disken.
Testet hjemme i Lier lørdag 2. Oktober 2015
89/100 poeng

Vareinformasjon fra Vinmonopolets side.
  • Karakteristikk:Fylde:Friskhet:Garvestoffer:
  • Farge:Dyp rød.
  • Lukt:Aroma med fint preg av mørke bær, lær og krydder over integrert fat.
  • Smak:Fint utviklet, preg av modne mørke bær, krydder og urter, fast ettersmak.
  • Råstoff:Mourvèdre 40%, Syrah 25%, Grenache 25%, Cinsault 10%

Ingen kommentarer:

Mest leste innlegg