PS!

Velkommen til min vinblogg med utvalgte smaksnotater fra egen vinkjeller, skrevet av en amatør som har vin og vinsmaking som hobby.
Her vil jeg publisere og skrive om viner jeg mener kan være til glede for flere og dele videre av hva en enkel amatør mener er gode kjøp av kvalitetsvin, samt at det vil komme anbefalinger på gode viner for lengre lagring.

lørdag 4. juni 2016

2008 Chateau Talbot, Grand Cru Saint-Julien

Klassisk Bordeaux og En Primeur


Flaske nummer to fra "En Primeur 2008. Dette er en vin som nå begynner å utvikle seg meget godt og vil trenge tett oppfølging fremover. Denne vinen ble hentet hjem til Norge som privatimport. "En Primeur" er en ganske ny måte å handle vin på i Bordeaux. En Primeur eller "wine futures", er blitt en populær måte å kjøpe og investere i årgangsviner tidlig, mens vinen fortsatt er lagret på fat og ikke er ferdig tappet på flasker og klar til salgs i markedet enda. Betaling skjer på et tidlig stadium, et år eller 18 måneder før den offisielle utgivelsen av årgangen. Dette igjen bringer likviditeten til slottene opp og de kan hente fortjenesten på et tidlig stadie. En mulig fordel med å kjøpe vin En Primeur er at vinene kan være betydelig billigere i løpet av En Primeur perioden enn de vil være på flasker og sluppet i markedet. Men det er ikke garantert og noen viner kan også miste verdi over tid. Så dette er ren spekulasjon og man må være klar over at man også kan tape penger. Vin-eksperter, som Tom Stevenson, anbefaler å kjøpe En Primeur av viner med svært begrensede mengder, som mest sannsynlig ikke vil være tilgjengelig når de slippes i markedet. Prisene fra man kjøper En Primeur til de tappes og slippes er avhengig av hvordan vinen utvikler seg videre og gjerne andre parametre som har påvirket årgangen. Største faktor er vær og temperatur gjennom vekstsesongen til druene.


Som nevnt så var dette flaske nummer to fra denne årgangen som ble åpnet for testing og for å følge utviklingen fremover.. En meget god og klassisk Bordeauxvin som nok går best sammen med mat. Denne her ble servert til en grillet entrecote, søtpotet-stuing og smørdampede grønne bønner.

Farge: Dypt og et ugjennomtrengelig skjær av en rubinrød farge og med en gryende oransje kant.
Duft: Klassisk duft av Bordeaux med solbær, bjørnebær og modne mørke bær. Lær, tobakk, stall og løv, vanilje, lakris og hint av eik.
Smak: Første anslaget mot ganen viser en flott utvikling i modning og friske frukter. En medium til full body vin med en nydelig struktur. Tanninene er fortsatt noe grovkornet, men håper på ytterligere utvikling. En frisk og avbalansert syre gir et fruktig aromabildet med mye av de samme duftene og forsterker den litt rustikke smaken av Bordeauxviner. Avslutning og ettersmak frembringer flere aromaer av solbær, sigarkasse, sadel og tjære. Dette blir enda bedre om to til ti år til.


Testet hjemme i Lier, fredag 3. juni 2016
89+/100 poeng (Neste flaske vil nok passere 90)
Tilgjengelig på VMP til kr 838,80 i en 2010 årgang og til kr 689,00 for en 2012 årgang.Ingen kommentarer:

Mest leste innlegg