PS!

Velkommen til min vinblogg med utvalgte smaksnotater fra egen vinkjeller, skrevet av en amatør som har vin og vinsmaking som hobby.
Her vil jeg publisere og skrive om viner jeg mener kan være til glede for flere og dele videre av hva en enkel amatør mener er gode kjøp av kvalitetsvin, samt at det vil komme anbefalinger på gode viner for lengre lagring.

lørdag 3. desember 2016

2015 Kuhling-Gillot Pettenthal Riesling Trochen GG

GG viner - Grosses Gewächt, førstevekster

Pettenthal Riesling
Tysk vin har lenge hatt en meget enkel form for kvalitetsbetegnelse på sine viner med 4 forskjellige klassifikasjoner. Tafelwein, Landwein, Qualitätswein bestimmer Anbaugebeite (QbA) og Qualiteswein mit Predikat (QmP). Innenfor sistnevnte har man så 6 forskjellige underkategorier: Kabinett, Spätlese, Auslese, Berensauslese, Eiswein og til slutt Trochenberensausele. Forskjellen i disse er restsukkerinnhold og sødmen i disse er stigende i samme rekkefølge som de er listet. I det siste har de  tatt frem igjen en betegnelse på de høyere kvalitetsvinene for å fremme vinmarkene og førstevekstene. GG er betegnelsen og det står for "Grosse Gewächt", eller Great Growth på engelsk som vil tilsvare Grand Cru på franske viner.

 

Weingut Kuhling-Gillot er 100% sertifisert for økologisk dyrking av druerProdusenten holder til i Rheinhessen, helt syd mot Mainz, og enkletmarken Phettental består av rødholding mineralsk jernoksyd. Dette gir tydelig utslag på smaken med en klar mineralitet i vinen.  Tysk Riesling er druen og vinen som nå bør frem på bordet til møte med alle julens spesielle retter. Denne går rett hjem med ribbe og pinnekjøtt og til og med lutefisk og rakfisk. Disse spesielle matrettene med mye fett og skarpe smaker trenger en vin som matcher disse og da må man ha en vin med kraftig syre som balanserer ut disse kraftige smakene i maten. Vinen her har også noe restsødme som vil utligne og balansere sterket kryddrete retter meget godt.

 
GG (Grosse Gewächt) kvalitetsbevis er preget inn i flaskehalsen.
Farge: Klar intens strågul farge.
Duft: Stenfrukt og grønne epler, sitrus, nøtter og en lett floral duft. Mineraler med innslag av våt flint og et gryende petroleumspreg.
Smak: Intense og frisk klokkeklar moden frukt og en sylskarp syre. Livlig og detaljert med nyanserte mineraler som jern og flint. En elegant restsødme som balanserer syren flott. Lang og leken ettersmak.

 
Servert til fersk spagetti, marinerte scampi, sopp, cherry tomater og fersk chili og hvitvin saus fra scampiene.

Testet hjemme i Lier, lørdag 3. desember 201
92/100 poeng
Tilgjengelig på VMP til kr 374,90, men kun på et fåtall pol da 2015 årgangen er i ferd med å bli utsolgt.



fredag 18. november 2016

1996 Vino Nobile di Montepulciano Riserva, Carpineto

En feiende flott 20-åring fra Toscana


Denne vinen kom jeg over på Vinmonopolet på Liertoppen. En spennende 20 år gammel vin fra Toscana. Vino Nobile vin er gjerne basert på Sangiovese druen samt noe annet blended med andre lokale druer. Her er 70% Prugnolo Gentile som er det lokale navnet på Sangiovese druen, samt 30% Canaiolo. Vinen er lagret i 2 år på eikefat, samt 6 måneder på flaske før lansering. For de som er interessert å smake litt eldre ferdig utviklede viner så har Vinmonopolet fra tid til annen godt prisede og flotte viner og som ikke ruiener deg helt. Denne her koster ei kroner mindre enn 2 blå lapper.

Rett fra flaske til rett i glasset
"Pull'n pour" og rett i glasset uten lufting elle dekantering. Korken var fortsatt myk og fin og gjennomtrukket ca halvveis opp. Hellet rett i glasset for å sjekke og finner vinen uforholdsmessig klar og briljant i farge, uten grums eller annet bunnfall i en såpass gammel vin. Vinen utvikler seg noe videre under tiden i glasset og gir et klarere smaksbildet. Flere krydder og urte-smaker trer tydeligere frem og setter mer markant preg på vinen. Viner som passere 20 år trenger gjerne ikke så mye lufting som yngre årganger, men dekantering er gjerne helt nødvendig.

Farge: Bemerkelsesverdig klar og dyp rubinrød farge med en liten kant av oransje langs kanten av glasset. 
Duft: Mørke røde bær, fioler med et litt jordlig preg, samt hint av vanilje og krydder.
Smak: Første anslag i munnen gir en behagelig smak av modne, litt støvete røde bær. Medium til kraftig kropp med en litt slapp og kanskje overmoden syre med en fortsatt syrlig smak. Tanninene er imidlertid bløte og godt integrerte. Avslutning og lengde har en litt rustikk finish med en deilig ettersmak av fat og krydder.

Testet hjemne i Lier, fredag 16. november 2016
90+/100 poeng
Denne vinen koster ei kroner mindre enn 2 blå lapper og er fortsatt tilgjengelig på VMP.



lørdag 29. oktober 2016

1992 Chateau Palmer, Grand Vin Margeux

En godt moden Bordeaux
Denne svarte etikket med gulltrykk er svært gjenkjennende.
Chateau Palmer ligger i Margeaux kommunen og som kanskje er den mest sangomsuste av alle Bordeaux kommuner hvor de har mange av de store slottene og eiendommene  av 1855 klassifiseringen. Kanskje bare slått av Puaillac kommune med tre av de fem førstevekstene. Chateau Palmer ble klassifisert i tredjevekstene og er vel blant de 2 mest populære innenfor denne klassifiseringen sammen med Chateau Kirwan. Populære slott og viner får uheldigvis gjerne følge av høye priser og gjennspeiler  denne førstevinen fra Palmer med dynamittpriser. I gode årganger passerer prisen på en flaske vin glatt en stor høvding. Gjennomsnittlig pris ligger vel på kr 1500,- pr. flaske.

Chateau Palmer, Margeaux offisielle bilde.
Eiendommen har 55 hektar med vinmarker og som er beplantet med 47% Cabernet Sauvignon, 47% Merlot og 6% Petit Verdot. Årlig produserer slottet noe sånt som 11-12000 kasser* av førstevinen Grand Vin Chateau Palmer, pluss ca 7-8000 kasser av slottets andre merkevare Alter Ego. Alter Ego er produsert av de samme druene som Palmer men litt forskjellige produksonsmetoder gjør at denne vinen skal bli tidligere moden og kan nytes tidligere enn Palmer. Deres andrevin La Réserve de Général selges nå bare i bulk.
* 1 kasse inneholder 12 flasker.

    
Viktig med dekantering av såpass gammel vin.
Her har jeg plukket fra en 1992 årgang av Førstevinen Chateau Palmer. 1992 årgangen av Chateau Palmer var en vankelig- og off- årgang. Slike årganger selges og  distribueres gjerne til taxfreebutikker på flyplasser og  i ferjetrafikken. Denne flasken har en fin fylling i flasken, 1,5 cm opp i halsen. Korken var fortsatt smidig og bare gjennomtrukket ca 25% av den nederste delen. Flasken har en del bunnfall og derfor viktig med dekantering. 

Farge: Mørk rødbrun farge med en bred kant av mursteinsrødt langs glassveggen.

Duft: Modne kjølig bær som solbær, bjørnebær og mørke plommer. Svart pepper, tjære, lær, paprika, vanilje og en behagelig fat-duft. En god sødme fyller nesen mot slutten i duftbildet.

Smak: En kompleks elegant vin med masse deilig mørke bær som fortsatt kjennes friske. En syre som fortsatt biter litt i ganen, mens tannine er omtrent borte, elle godt integrert. Mot slutten kjenner man at dette ikke er noen toppårgang fra Palmer. En deilig myk smak i svelget, men ettersmaken forstummer med en gang. Altså en utrolig kort avslutning på en vin som vanligvis leverer en kraftavslutning og som bare varer og varer. 

Teste hjemme i Lier lørdag 29. oktober 2016
89/100 poeng. 
Normal årgang av denne vinen scorer gjennomsnittlig 94-96 poeng 
Min flaske ble kjøpt på taxfree på Kastrup i july 1998.  

 
Servert til helstek andebryst, ovnsbakte poteter, gourmetløk og smørdampede aspargesbønner med en fantastisk nydelig appelsinsaus/sjy.   


fredag 28. oktober 2016

2014 Verduno Pelaverga, Comm. G.B. Burlotto

Igjen en ny drue fra Italia


Utrolig artig opplevelse med for meg en helt ukjent drue fra Verduno. Denne vinen er basert på 100% Verduno Pelaverga, vanligvis en drue som mest blir brukt i blandingsviner. Her alene og må stå på egne ben og det gjør den utmerket. Druen kommer opprinnelig fra byen Verduno i Piemonte regionen helt nord i Italia. Produsenten Burlotto lager flotte elegante Baroloer og andre snasen viner, så her bør alt ligge tilrette for nok en flott vin. 

  
Snasen, god og overkommerlig pris på denne vinen fra verdano
Farge: Klar og en litt lys rubinrød farge. 

Duft: Her kommer de første indikasjoner på en fruktig og parfymert vin.

Smak: Flott struktur med en fin balansert syre. Ingen kompleks vin, men frisk og veldig fruktig som drikker veldig bra. En litt krydderet ettersmak som sitter lenge i avslutningen. En nydelig duft av bringebær og jordbær som gir et flott kjølig bærpreg. Videre kommer dufter av skogbunn, sopp og krydder som med en gang fremkaller minner om  Burgund og Pinot Noir druen. Nesten ingen tanniner og derfor lettdrikkelig og bør drikkes ung. Likevel en overraskende deilig vin. 



Testet hjemme i Lier, fredag 28. oktober 2016
88/100 poeng 
Kr 199,- for 2014 årgangen. 2015 som nå er i salg VPM koster kr 225,- 

lørdag 22. oktober 2016

1988 Chateau Gazin, Pomerol

Østside Bordeaux er også perfekt følge til vilt...

1988 Chateau Gazin
Til vilt er det mange som vil gå rett til Nord i Rhône-dalen og velge blandt noen av de flotteste syrha-baserte vinenene som står seg fantastisk til viltet som kommer på bordet utover høsten nå. Jeg har likevel valgt meg en erkeklassisk Bordeaux fra østsiden.  Villrein og ovnstekt indrefillet er vel noe av det møreste kjøttet man kan spise og er veldig smaksrikt, sødmefullt og magert. Til dette liker jeg en strukturert vin med en anelse sødmepreget bærfrukt. Spesiellt til stekt reinsdyrfilet velger jeg derfor en godt moden Pomerol. Denne Pomerol vinen er en blandingsvin  med hovedvekt på Merlotdruen. Vin med merlot kan være litt vanskelig å beskrive. En mer urteaktig lukt skiller denne gjerne i forhold til Cabernet Sauvignon. I Pomerol er denne gjerne krydret med kanel, koriander, tobakk og lakris. Den kan også være tanninrik som i Cabernet Sauvignon eller mer lik en pinot noir.

Chateau Gazin, offisielle foto fra slottet og eiendommen.
Chateau Gazin ligger på Østsiden av Bordeaux og elven Dordogne. I Pomerol er det Merlotdruen som regjerer og som er hoveddruen på dette slottets 26 hektar store eiendommen. Hos Gazin dyrkes det 90 % Merlot, 7 % Cabernet Sauvignon og 3 % Cabernet Franc med gjennomsnittlig 35 år gamle vinranker. Tettheten er fra 5500 til 7000 vinranker pr. hektar. Dette igjen tilsier at det er vanskelig med maskinell drift, så her skjer alt arbeid med vinrankene med manuelt håndarbeid. Stell og høsting foregår derfor veldig skånsomt og for hånd. I tillegg benyttes organisk gjødsling. Terroir og jordsmonn på Château Gazin består av grus og småstein på overflaten og videre nedover i grunnen, blå og grønn leire med ispedd jernoksid. 

Dekantering og lufting fremhever mer av vinen. Plunderet litt med korken som røyk, men Durand fikset resten.
Farge: Mørk mursteinrød farge med en klar brunrød kant. Her har vi alle indikasjoner på en godt moden vin. 
Duft: Her kjenner man med en gang de klassiske tonene fra en gamel Bordeaux vin. Mørke bær som solbær og bjørnebær med tydelig vekt på krydder, tobakk og lakris. Her luketer også støvet jordsmonn, tjære, lær og et lite touch av eik som ligger gjemt i bakgrunnen.
Smak: En meget kompleks, forførende og elegant vin. Til å være snart 30 år, bærer denne vinen sin alder med sjarm. Du kjenner virkelig den har blitt moden slik at bærfruktene ligger mer i bakgrunnen, men forstsatt leverer en frisk og sødmefull smak i munnen. Tanninene er flott integrert og kjennes silkemyke og fløyelsaktige. Så kommer syren som fortsatt kan oppleves litt skarpe og syrlige, men balanserer ut restene fra sødmen. En lang og deilig ettersmak. En vin som fortsatt lever og leverer fantatisk. Tåler nok enda 3-5 års tid til før den er over toppen.

Stekt indrefillet av reinsdyr med ovensbakte poterter, rosenkål, kantarell og aromaløk samt vlitsaus.

Testet hjemme i Lier lørdag 22.10.2016. 
93/100 poeng
Denne flaska ble kjøpt i Nice i august 1992 til 143 Franske Franc. (ca 160 kr.)
Fortsatt tilgjengelig i et par internettbutikker til rundt 90 €



lørdag 15. oktober 2016

2006 Domaine Louis Boillet & Fils Gevrey-Chambertin Les Evocelles

Burgundervinens to faser

Har denne vinen våknet til sin andre fase?
Elegante og store Burgundviner har gjerne to faser og hvor de er optimale for konsum. Første fase starter gjerne med en gang etter at vinen er lansert og varer i 2-5 år. Da byr vinene på friskhet, lett juicy frukt og en litt skarp syre, men likevel elegant og forførende. Deretter skjer det videre mange endringer i de over 1000 organiske forbindelsene som finnes i vinen og som egentlig bare er en vanlig modningprosess. Dette skjer ofte med viner basert på den meget sjarmerende Pinot Noir-druen og som omtales som en drue med primodonnanykker om den ikke får riktig stell og pleie under sesongen og innhøstning. Som nevnt, etter 2-5 år går vinen inn i en dvale og lukker seg inne. Frukt og aroma blir borte og vinen kjennes forknytt og utilgjengelig og hvor det lukter og smaker veldig lite. Denne fasen kan vare opp mot en 10 års tid før den igjen begynner å tilby det beste disse vinene har å by på. Eleganse, kompleksitet, strukturerte modne frukter, fløyelsmyke tanniner og en moden og flott integrert syre som balansereres perfekt. Denne vinen jeg har valgt ut i kveld skal nå være i sin andre fase og hvor den skal by på sitt beste. Vil den levere som forventet? 

Klargjøring for å nyte en flaske god vin til mat krever tid og forberedelser
Domaine Louis Boillot & Fils drives av Louis Boillet som er gift med Ghislaine Barthod og de driver begge to vinhus utfra samme kjeller i Bougougne. Ghislaine Barthold har kun et Domaine fra Chambolle Musigny og konsentrere seg om, mens hennes mann Louis driver Domaine fra både Gevery-Chambertin, Nuits-Saint-Georges og Chambolle. De har bygget en ny kjeller på eiendommen til Ghislaine hvor de sammen deler både utstyr og plass. Begge to produserer fantastiske viner i toppklasse. Louis Boillot eier nesten 7 hektar vinmark spredt utover hele Burgund. Han startet opp for seg selv i 2002 etter at han fikk arven etter sin far Lucien. Denne vinen her er fra enkeltvinsmarken Les Evocelles i appelasjonen Gevery-Chambertin. 

Klar rubinrød kjerne med en lysere oransje kant.
Hadde store forventninger til denne nå 10 år gamle vinen. Vinen ble åpnet og fikk vel 2 timer i en bredbunnet karaffel. Rett etter åpning blir jeg faktisk litt skuffet og trodde at vinene fortsatt ikke hadde kommet ut av dvalen. Men etter opphold i karaffelen begynner den gi fra seg sin meget kjente og karakteristiske duft av friske røde bær, som jordbær og bringebær og med et lite hint av grantateple. På smak viser den sin eleganse og struktus med løv, sopp og våt jordsmonn.

Farge: Rubinrød farge med noe brunskjær i kjernen og en ganske bred kant av lys orange langs kanten.

Duft: Røde bær og granateple på duft med en markant aroma av voks, krydder og høstløv.

Smak: Elegant, medium kompleks, bløte tanniner, strukturert og litt lukket men deilig sødmefulle bær. Lang men litt lukket avslutning. En litt slapp syre, men vokser seg større etter hvert. Denne vinen er antaglig akkurat på vei ut av dvalen igjen og vil bare bli bedere de neste par 3-5 årene. Godt jeg fortsatt har et par til liggende i kjeller og venter på ny anledning til å nyte en enda bedre flaske.


Testet hjemme i Lier 15.10.2016 og servert til Boeuf Bourguignon
90+/100 poeng
Kr 399,90 i BU og på enkelte Vinmonopol.

En meg kjent og smaksrik gryterett - Boeuf Bourguignon
Boeuf Bourguignon er en verdenskjent klassiker fra Burgund i Frankrike. Dette er en kraftfull og velsmakende kjøttgryte som egner seg flott for tilberedning på forhånd og varmes opp rett før servering - da blir smaken bare enda bedre. Så ved andre og tredje gangs oppvarming har du en helt perfekt gryterett. 
NB! Gryteretten inneholder også 1 liter med Burgundervin.

lørdag 1. oktober 2016

1979 Castelgiocondo Brunello di Montalcino

Ikke bare Fransk vin som vokser ved langtidslagring


I dag har jeg plukket fram en perle av en Italiener fra Montalcino i Toscana. En vin basert på  100% Sangiovese, eller rettere sagt en Sangiovese Grosso, også omtalt lokalt som brunello. En lokal podet art fra Sangiovese med mye tykkere skall på druen samt de blir mørkere blå-rød i farge og over mot brun; derav navnet Brunello. Druene gir vinen et mye kraftigere smak med mere tanniner (som kommer fra skallet i druen) som derfor egner seg godt for lang lagring. 1979 skal være en over gjennomsnittlig vin for årgangen i Montalcino.
Forberedelser og godt verktøy på gammel vin er et must... ellers, fin fylling, akkurat nederst i halsen.

Behørig forberedelser med en så gammel vin. Godt fyllingsnivå, akkurat til nederst i halsen, så korken har holdt tritt. Strevet fælt med korken som delte seg i 3, selv med en Durand opptrekker. Fikk likevel siste del av korken opp uten nye problemer. Vinen ble dekantert og hellet over på karaffel. Under denne prosessen strømmer det allerede ut en helt fantastisk aroma. Lar vinen får roe seg ca en halv time på karaffel før jeg testes første sipp. Wow, Denne blåste meg faktisk helt ut. Trenger tid og fordøye alle smaks og sanse inntrykk. For en vin. 

 
Dessverre røyk korken i tre, men nederste del kom opp uten at noe gikk i vinen.

Farge: Klar mursteinsrød farge med overgang til brunt langs kanten på glasset. 
Duft: En helt utrolig og kraftfull duft av sekundære aromaer. Åpner med asfalt, tjære, lær og tobakk så strømmer frukt og bærduftene på, men ganske så avdempet. Bjørnebær, solbær og noe kirsebær kjennes godt i bakgrunnen. Videre kan en godt kjenne duft av treverk som sider og eik, noe krydder ligger også over vinen og gir et meget behagelig duftbildet. 
Smak: Hva forventer deg når du tar den første sipp i munnen av denne vinen? Jo, en helt utrolig silkemyk væske som strømmer gjennom ganen og etterlater helt utrolig glatte og totalintegrerte tanniner og en flott avdempet syre.  Syra kjennes kun i bakre del av munnhulen og ned gjennom svelget, men meget avdempet og behagelig balansert. Dette glir så over i en lang og vedvarende ettersmak som bare varer og varer. Hva så ellers med smaken? Jo, de fleste delene fra duftbildet kjennes godt i munnen også. Her kan man typisk kjenne hvordan de sekundære stoffene i vinen dominerer. Lær og tjære, gamle jernbanesviller, sigar, kaffe og søt paprika.

Noe bunnfall, derfor viktig med dekantering. 

Etter og ha fortært og samlet alle sanseinntrykkene fra denne vinen, så kommer denne høyt opp på listen over noen av de beste jeg har smakt. 96p. 

Testet hjemme i Lier, Lørdag 1. oktober 2016
96/100 poeng
Kjøpt på taxfree på Fornebu i mars 1985 til rett under 200,- kr. Og den som bare kunne ha kjøpt enda flere flasker, men på den tid måtte man dra på kvota si hele verden rundt, da det kun var taxfree salg på avgang.

Servert til langtidstekt lammelår med ovnsbakte poteter, rotmospurré, 
smørdampede asparbønner, kantareller og rødvinsaus.

lørdag 24. september 2016

2014 Belondrade y Lurton

Hvit Spanjol i toppform


Kom over denne nydelige hvite Spanjolen første gangen i San Sebastian i mai 2014, samme år som denne vinens årgang. Ble anbefalt denne vinen fra Rueda området på Restaurant La Perla til lunch og servert sammen med grillede sjøkreps og som viste seg å være en perfekt match. Vinen er laget på 100% Verdejo druer. Gjæret og modnet i 300-liters franske eikefat. Spontan og kontrollert fermentering med egne gjærsopper. Etter modning og lagring i 10-12 måneder, blir vinen blandet og tappet på flasker. Vinen forblir ytterligere lagret og oppbevart i flasker i seks måneder før de er klar til distribusjon og salg. Gjennomsnittlig årlige produksjonen er på ca.  80,000-90,000 flasker.

Flott vin og følge til høstens krabbe naturell med tradisjonelt tilbehør.
Farge:
Gylden strågul med en svak kjerne av grønn farge.
Lukt:

Friske grønne epler, mineraler med et svakt hint av petroleum og noe fat.
Smak:

Mineralsk, fruktig, rik og kompleks vin med en flott balansert syre. Smaken ellers følger duftbilde med friske epler, våt flintaktig mineralitet og en deilig avstemt eike-smak i bakgrunnen. Lang ettersmak som sitter lenge.



Testet hjemme i Lier lørdag 24. september 2016
92/100 poeng
Tilgjengelig i BU på VPM til kr 334,-

lørdag 20. august 2016

1988 Chateau Belgrave, Grand Cru Classé, Haut-Medoc

Moden Bordeaux smelter min gane og mitt ❤️...

Chateau Belgrave 1988
Klassisk Bordeaux vin fra 1988 levere som aldri tidligere. En stil og  smak som aldri går av mote. Det er kun det høye prisnivået på disse vinene som gjør de så utilgjengelige. Her har vi igjen Grand Cru Classé etter 1855 fra slottet Chateau Belgrave som oppnådde en femte vekst-klassifisering i kommunen Haut-Medoc. Denne vinene er blandet (blended) med 74% Cabernet Sauvignon, 23% Merlot, and 3% Petit Verdot druer. Denne Haut-Médoc eiendomen her er kun atskilt fra Saint-Julien med bare en liten bekk. De ble tildelt sin femte-vekststatus takket være kvaliteten på den dype grus-holdige jorden. Vingården hadde blitt vannskjøtt og hadde vel bare ca 20 hektar vinmark igjen i et fullstendig kaos og hulter til bulter av en vingård, når Négociant Dourthe overtok forvaltningen i 1979. Vinmarkene dekker nå ca 60 hektar, plantet over to små bakker. Grus, rik jord på sitt beste er ideelle for cabernet sauvignon, mens med sin base i grus blandet med sand og leire, passer merlot veldig bra. Det har vært betydelige renoveringer av både kjeller og vingårdene siden Dourthe overtok, siste av dem, i 2004, var en ny vingård og ny lagerhall for fat.


"Siden 1979, med Chateau Belgrave, har vi vært utrolig privilegerte for å drive denne store, klassiske eiendom, som er blant de beste i Medoc. Dette medfører et betydelig ansvar med investering og utrettelige, aldri virkelig gi opp søken etter perfeksjon, som bringer med seg en enorm tilfredsstillelse med noe av uttrykk og karakter av jordsmonn og avslører raffinementet i våre viner med dybde og personlighet av dette enestående terroir ".
Eier og driver siden 1978, Patrick Jestin


1988 årgang:
Farge: Mursteins-rød med en klar kant av oransje i kantene.
Duft: Som alltid med denne årgangen og fra en litt mindre berømt og kjent kommune er nok denne vinen som fryktet over "middagshøyden". Selv om all frukt og bær-duft er fraværende er de typiske sekundær dufter så mye mer tilstede og fremtredende. Her har vi typiske jord og tre-dufter tilstede. Eik, seder, løv, lær, lakris, tjære og tobakk (sigar?) 

Smak: Hva venter en når all frukt og bær-smak er forsvunnet? Jo, en bløt og smidig vin som er fri for hissige tanniner godt gjemt og integrert i syre og en svak sødme. En avslutning som kjennes ut i starten at den vil vare lenge, men rett etter en har svelget så blir den brått borte. Vinen er som sagt godt over høyden, men noe "liv" er det fortsatt igjen i denne flasken. 

Testet hjemme i Lier, lørdag 20. august 2016
90/100 poeng
Chateau Belgrave i 2010 årgang koster kr 573,90 pr flaske og som er tilgjengelig på VMP BU. Min ble kjøpt på VMP i Drammen i februar 1991 til kr.168,-
Vinen ble servert til grillet entrecote, søt potetstappe, ferske bønner og soppstuing 
med grillede tomater og løk som stod meget godt til entrecoten
1982 årgang: (Smasknotat fra 14. november 2015)
Farge: Dyp, mursteins rød med en klar kant av oransje ytterst mot glass-kanten.
Duft: Markante sekundære dufter som jord, løv, tjære, fat med treverk, tobakk og krydder.
SmakEn solid og klassisk vin som leverer en frisk, knasende røde bær som solbær og blåbær, med tobakk og krydder, med støvete tanniner og skarp rød frukt i bakgrunnen.


Testet hjemme i Lier 14. november 2015


fredag 29. juli 2016

2012 Château Malartic Lagravière Grand Cru Classé Blanc Pessac-Léognan

Hvit Bordeaux på sitt best?


Sauvignon Blac (85%) og Semillon (15%) druer gir denne Gran Cru Classé vinen fra Pessac-Léognan i Bordeaux et fantastisk duft og smaksbildet. Eiendommen innehar over 130 hektar med vinmarker og 17 av disse benyttes til disse hvite druer.




Farge: Klar strågul farge men en svak kjerne av grønn.
Duft: Grønne epler, stikkelsbær, tropiske frukter med intense florale toner, urter og mineraler. På slutten kjennes et behagelig og svakt duftbilde av fat og treverk.
Smak: Intens, kompleks og elegant vin med smak som følger duftbildet. En frisk syre som balanserer en svak sødme meget elegant. En fantastisk lengde 
som sitte lenge.

Testet hjemme i Lier fredag 29.07.2016
91/100 poeng
Kjøp på Systemet hos "Søta Bror" i juli 2015 til 499,- SEK.
Tilgjengelig på VMP BU til kr 589.-


Servert til grillede sjøkreps med spinat og smørdampede grønnsaker.




torsdag 28. juli 2016

2012 Graziano Zinfandel, Red Wood Valley Kazmet Vineyard Old Vine

2012 Graziano Zinfandel, Red Wood Valley Kazmet Vineyard Old Vine


Til Amerikansk grillmat som spare ribs og grillet mais hører selvfølgelig en god saftig Amerikansk vin. I dag har jeg valg en flott vin fra en utvandret Italiensk familie fra Asti i Piemonte og som kom til USA i 1918. De etablerte sin første vingård i Mendocino County i Redwood Valley CA. Denne vinen er laget av druer  fra 50-80 år gamle vinranker (Old Vine). 

 

Farge: Dyp mørk blårød farge en en gryende kant av oransje ytters ved glasset.
Duft: Søtlig duft av mørke røde bær, karakteristiks klassisk duft fra Zinfandel druen med krydder, lær og et jordlig preg i nesen og med et hint av treverk i bakgrunnen.
Smak: Første anslag i munnen gir en klar beskjed om en kraftig, kompleks og elegant vin. Nydelig bløte, integrerte tanniner, søtlige bær som likevel balanseres godt av en frsik og snill syre. Et flott og avdempet fatpreg kjennes
mot slutten i svelget. En rik, elegant vin med en lang ettersmak som sitter. Denne vinen tåler fint mange år til på langs, men drikke forbausende godt allerede i dag.


Teste hjemme i Lier, torsdag 28.07.2016
90/100 poeng
Kjøpt på VMP 15. januar 2015 på lanseringen av USA viner. Kr 319,-
Lillebror med Rød Lable (yngre vinranker)er fortsatt tilgjengelig i BU til kr 229.-


søndag 19. juni 2016

2013 Gérard Duplissis Chablis Premier Cru Montmain

Chablis, opp mot sitt beste?



I hvertfall en av Chablis aller beste produsenter. Domaine Duplessis ble startet i 1895 og drives i dag av 5. generasjon, Lilian Duplessis som overtok i 2002 etter sin far Gérard. Familien har i dag 9 hektar vinmarker fordelt på ulike parseller i Chablis. I tillegg til sin parsell i Grand cru vinmarken Les Clos har familien fem premier cru vinmarker: Montmains, Monteé de Tonnerre, Fourchaume, Vaugiraut and Vaillons. Montmain er en vinmark og denne vinen lages av en liten plott med vinstokker som er over 55 år gamle. Vinmarken er delt inn i tre; Butteaux, Le Forets og selve Montmain. Man kan kalle vinen sin navnet fra alle tre om den kommer fra en av disse "undervinmarkene", men man må kalle den Montmain om man har parseller fra alle steder og blander dem sammen. Duplessis har sin Montmain fra selve Montmain-delen av marken og nyter stor respekt blant de andre produsentene i Chablis for den vinen som kommer herfra. Som en annen Chablis-produsent nylig uttalte til meg under Chablis-messa til DN og smak.no; Han er kongen av Montmain. Hans 2003 Montmain er kanskje den beste Chablis laget i det varme og problematiske året 2003. Det viser hva som bor i denne vinen. Uansett; dette er en flott vin som kombinerer god frukt med høy syre. Nydelige sjøaromaer i retning friske østers. Lime og grønne (ikke gule som mange andre har i denne årgangen) epletoner. Delikat, balansert. Lang. En perfekt Chablis!
Kilde: Kongen av Montmain  - dn.no og Vinguiden



Farge: Lys strågul farge 
Duft: Grønne epler og sitrus, lime fyller duftbildet i første fase. Deretter følger en strukturert og kompleks mineralitet, Våt flint, sjø og salt. 
Smak: Kraftig og kompleks vin med mange lag. Deilig balansert syre med et flott mineralpreg. Fruktene kjennes friske og syrlige med en god fasthet i en flintaktig finish og en lang ettersmak som sitter. Denne vinen trenger litt tid før den åpner seg og strammer seg opp, så gi den en runde i en karaffel slik at den får litt luft før du fyller glasset.
Testet hjemme i Lier over to dager, lørdag og søndag, 17. og 18. Juni 2016
92/100 poeng 
Tilgjengelig på VMP i BU og i enkelte utvalgte pol. Liertoppen har fortsatt noe få flasker igjen.
Pris: kr 269,90 

DN og smak.no ga denne vinen hele 96 poeng, men riktignok da i en 2005 årgangen. Dette må sies å være et meget godt kjøp til en såpass høyt belønnet vin ift pris og kvalitet. Detter er halv pris på hva en må betale for andre Chablis Grand Cru eller Premier Cru viner fra andre produsenter. Så de som ønsker å smake en vin med godt over 90 poeng, bør kjenne sin besøkelsestid. Løp og kjøp før det er tomt. Grand Cru og Premier Cru fra Duplissis lagrer også meget bra og denne 2013 årgangen klarer fint både 5 og 10 år til. 

lørdag 18. juni 2016

2010 Chateau du Coing de Saint Fiacre, L'Ancestrale Monnières

Moulet et Frites

Dagen hyllest til Belgique med 3-0 seier over Irland. Ikke med valg av vin, men valg av rett. Moulet et Frites som er nasjonalretten i Belgia serveres gjerne med belgisk øl, men jeg velger en klassisk, fruktig og frisk vin Og valg nummer en når det gjelder blåskjell. 


Mitt valg falt derfor på en muscadet og en flott representant fra Loire. Chateau du Coing de Saint Fiacre, L'Ancestrale Monnières-Saint Fiacre, Muscadet Sèvre et Maine I en 2010 årgang. Dette er en meget fruktig vin med en blomsteraktig og parfymert smak som går flott til blåskjell.



Farge: Lys strågul farge.
Duft: Gule frukter og blomster, syrlige stikkelsbær og fioler og mineraler.
Smak: Fruktig og parfymert anslag på ganen. En kompleks vin med for meg kanskje en litt for skarp syre som ikke er helt integrert. Men likevel en deilig smøraktig avslutning med et markant bildet av salt og sjø som følger blåskjellene perfekt.




Testet hjemme i Lier, lørdag 18. juni 2016
87/100 poeng
Tilgjengelig på VMP til kr 164,90

Halve flaska gikk i gryta sammen med blåskjella, mens den andre halvdelen gikk i kokken.

Mest leste innlegg