Burgundervinens to faser
Har denne vinen våknet til sin andre fase? |
Elegante og store Burgundviner har gjerne to
faser og hvor de er optimale for konsum. Første fase starter gjerne med en gang
etter at vinen er lansert og varer i 2-5 år. Da byr vinene på friskhet, lett
juicy frukt og en litt skarp syre, men likevel
elegant og forførende. Deretter skjer det videre mange endringer i de over 1000 organiske
forbindelsene som finnes i vinen og som egentlig bare er en vanlig
modningprosess. Dette skjer ofte med viner basert på den meget
sjarmerende Pinot Noir-druen og som omtales som en drue med
primodonnanykker om den ikke får riktig stell og pleie under sesongen og
innhøstning. Som nevnt, etter 2-5 år går vinen inn i en dvale og lukker seg
inne. Frukt og aroma blir borte og vinen kjennes forknytt og utilgjengelig og
hvor det lukter og smaker veldig lite. Denne fasen kan vare opp mot en
10 års tid før den igjen begynner å tilby det beste disse vinene har å by på.
Eleganse, kompleksitet, strukturerte modne frukter, fløyelsmyke tanniner og en moden og flott integrert syre
som balansereres perfekt. Denne vinen jeg har valgt ut i kveld skal nå være i sin
andre fase og hvor den skal by på sitt beste. Vil den levere som forventet?
Klargjøring for å nyte en flaske god vin til mat krever tid og forberedelser |
Domaine Louis Boillot & Fils drives av
Louis Boillet som er gift med Ghislaine
Barthod og de driver begge to vinhus utfra samme kjeller i Bougougne.
Ghislaine Barthold har kun et Domaine fra Chambolle Musigny og konsentrere seg
om, mens hennes mann Louis driver Domaine fra både
Gevery-Chambertin, Nuits-Saint-Georges og Chambolle. De har bygget en ny
kjeller på eiendommen til Ghislaine hvor de sammen deler både utstyr og plass.
Begge to produserer fantastiske viner i toppklasse. Louis
Boillot eier nesten 7 hektar vinmark spredt utover hele Burgund. Han startet
opp for seg selv i 2002 etter at han fikk arven etter sin far Lucien. Denne vinen
her er fra enkeltvinsmarken Les Evocelles i appelasjonen Gevery-Chambertin.
Klar rubinrød kjerne med en lysere oransje kant. |
Hadde store forventninger til denne nå 10 år gamle vinen. Vinen ble åpnet og fikk vel 2 timer i en bredbunnet karaffel. Rett etter åpning blir jeg faktisk litt skuffet og trodde at vinene fortsatt ikke hadde kommet ut av dvalen. Men etter opphold i karaffelen begynner den gi fra seg sin meget kjente og karakteristiske duft av friske røde bær, som jordbær og bringebær og med et lite hint av grantateple. På smak viser den sin eleganse og struktus med løv, sopp og våt jordsmonn.
Farge: Rubinrød farge med noe brunskjær i kjernen og en ganske bred kant av lys orange langs kanten.
Duft: Røde bær og granateple på duft med en markant aroma av voks, krydder og høstløv.
Smak: Elegant, medium kompleks, bløte tanniner, strukturert og litt lukket men deilig sødmefulle bær. Lang men litt lukket avslutning. En litt slapp syre, men vokser seg større etter hvert. Denne vinen er antaglig akkurat på vei ut av dvalen igjen og vil bare bli bedere de neste par 3-5 årene. Godt jeg fortsatt har et par til liggende i kjeller og venter på ny anledning til å nyte en enda bedre flaske.
Testet hjemme i Lier 15.10.2016 og servert til Boeuf Bourguignon
90+/100 poeng
Kr 399,90 i BU og på enkelte Vinmonopol.
En meg kjent og smaksrik gryterett - Boeuf Bourguignon |
Boeuf Bourguignon er en verdenskjent klassiker fra Burgund i Frankrike. Dette er en kraftfull og velsmakende kjøttgryte som egner seg flott for tilberedning på forhånd og varmes opp rett før servering - da blir smaken bare enda bedre. Så ved andre og tredje gangs oppvarming har du en helt perfekt gryterett.
NB! Gryteretten inneholder også 1 liter med Burgundervin.
NB! Gryteretten inneholder også 1 liter med Burgundervin.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar