PS!

Velkommen til min vinblogg med utvalgte smaksnotater fra egen vinkjeller, skrevet av en amatør som har vin og vinsmaking som hobby.
Her vil jeg publisere og skrive om viner jeg mener kan være til glede for flere og dele videre av hva en enkel amatør mener er gode kjøp av kvalitetsvin, samt at det vil komme anbefalinger på gode viner for lengre lagring.

lørdag 29. oktober 2016

1992 Chateau Palmer, Grand Vin Margeux

En godt moden Bordeaux
Denne svarte etikket med gulltrykk er svært gjenkjennende.
Chateau Palmer ligger i Margeaux kommunen og som kanskje er den mest sangomsuste av alle Bordeaux kommuner hvor de har mange av de store slottene og eiendommene  av 1855 klassifiseringen. Kanskje bare slått av Puaillac kommune med tre av de fem førstevekstene. Chateau Palmer ble klassifisert i tredjevekstene og er vel blant de 2 mest populære innenfor denne klassifiseringen sammen med Chateau Kirwan. Populære slott og viner får uheldigvis gjerne følge av høye priser og gjennspeiler  denne førstevinen fra Palmer med dynamittpriser. I gode årganger passerer prisen på en flaske vin glatt en stor høvding. Gjennomsnittlig pris ligger vel på kr 1500,- pr. flaske.

Chateau Palmer, Margeaux offisielle bilde.
Eiendommen har 55 hektar med vinmarker og som er beplantet med 47% Cabernet Sauvignon, 47% Merlot og 6% Petit Verdot. Årlig produserer slottet noe sånt som 11-12000 kasser* av førstevinen Grand Vin Chateau Palmer, pluss ca 7-8000 kasser av slottets andre merkevare Alter Ego. Alter Ego er produsert av de samme druene som Palmer men litt forskjellige produksonsmetoder gjør at denne vinen skal bli tidligere moden og kan nytes tidligere enn Palmer. Deres andrevin La Réserve de Général selges nå bare i bulk.
* 1 kasse inneholder 12 flasker.

    
Viktig med dekantering av såpass gammel vin.
Her har jeg plukket fra en 1992 årgang av Førstevinen Chateau Palmer. 1992 årgangen av Chateau Palmer var en vankelig- og off- årgang. Slike årganger selges og  distribueres gjerne til taxfreebutikker på flyplasser og  i ferjetrafikken. Denne flasken har en fin fylling i flasken, 1,5 cm opp i halsen. Korken var fortsatt smidig og bare gjennomtrukket ca 25% av den nederste delen. Flasken har en del bunnfall og derfor viktig med dekantering. 

Farge: Mørk rødbrun farge med en bred kant av mursteinsrødt langs glassveggen.

Duft: Modne kjølig bær som solbær, bjørnebær og mørke plommer. Svart pepper, tjære, lær, paprika, vanilje og en behagelig fat-duft. En god sødme fyller nesen mot slutten i duftbildet.

Smak: En kompleks elegant vin med masse deilig mørke bær som fortsatt kjennes friske. En syre som fortsatt biter litt i ganen, mens tannine er omtrent borte, elle godt integrert. Mot slutten kjenner man at dette ikke er noen toppårgang fra Palmer. En deilig myk smak i svelget, men ettersmaken forstummer med en gang. Altså en utrolig kort avslutning på en vin som vanligvis leverer en kraftavslutning og som bare varer og varer. 

Teste hjemme i Lier lørdag 29. oktober 2016
89/100 poeng. 
Normal årgang av denne vinen scorer gjennomsnittlig 94-96 poeng 
Min flaske ble kjøpt på taxfree på Kastrup i july 1998.  

 
Servert til helstek andebryst, ovnsbakte poteter, gourmetløk og smørdampede aspargesbønner med en fantastisk nydelig appelsinsaus/sjy.   


Ingen kommentarer:

Mest leste innlegg