En feiende flott 20-åring fra Toscana
Denne vinen kom jeg over på Vinmonopolet på Liertoppen. En spennende 20 år gammel vin fra Toscana. Vino Nobile vin er gjerne basert på Sangiovese druen samt noe annet blended med andre lokale druer. Her er 70% Prugnolo Gentile som er det lokale navnet på Sangiovese druen, samt 30% Canaiolo. Vinen er lagret i 2 år på eikefat, samt 6 måneder på flaske før lansering. For de som er interessert å smake litt eldre ferdig utviklede viner så har Vinmonopolet fra tid til annen godt prisede og flotte viner og som ikke ruiener deg helt. Denne her koster ei kroner mindre enn 2 blå lapper.
Rett fra flaske til rett i glasset |
"Pull'n pour" og rett i glasset uten lufting elle dekantering. Korken var fortsatt myk og fin og gjennomtrukket ca halvveis opp. Hellet rett i glasset for å sjekke og finner vinen uforholdsmessig klar og briljant i farge, uten grums eller annet bunnfall i en såpass gammel vin. Vinen utvikler seg noe videre under tiden i glasset og gir et klarere smaksbildet. Flere krydder og urte-smaker trer tydeligere frem og setter mer markant preg på vinen. Viner som passere 20 år trenger gjerne ikke så mye lufting som yngre årganger, men dekantering er gjerne helt nødvendig.
Farge: Bemerkelsesverdig klar og dyp rubinrød farge med en liten kant av oransje langs kanten av glasset.
Duft: Mørke røde bær, fioler med et litt jordlig preg, samt hint av vanilje og krydder.
Smak: Første anslag i munnen gir en behagelig smak av modne, litt støvete røde bær. Medium til kraftig kropp med en litt slapp og kanskje overmoden syre med en fortsatt syrlig smak. Tanninene er imidlertid bløte og godt integrerte. Avslutning og lengde har en litt rustikk finish med en deilig ettersmak av fat og krydder.
Duft: Mørke røde bær, fioler med et litt jordlig preg, samt hint av vanilje og krydder.
Smak: Første anslag i munnen gir en behagelig smak av modne, litt støvete røde bær. Medium til kraftig kropp med en litt slapp og kanskje overmoden syre med en fortsatt syrlig smak. Tanninene er imidlertid bløte og godt integrerte. Avslutning og lengde har en litt rustikk finish med en deilig ettersmak av fat og krydder.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar