PS!

Velkommen til min vinblogg med utvalgte smaksnotater fra egen vinkjeller, skrevet av en amatør som har vin og vinsmaking som hobby.
Her vil jeg publisere og skrive om viner jeg mener kan være til glede for flere og dele videre av hva en enkel amatør mener er gode kjøp av kvalitetsvin, samt at det vil komme anbefalinger på gode viner for lengre lagring.

fredag 18. november 2016

1996 Vino Nobile di Montepulciano Riserva, Carpineto

En feiende flott 20-åring fra Toscana


Denne vinen kom jeg over på Vinmonopolet på Liertoppen. En spennende 20 år gammel vin fra Toscana. Vino Nobile vin er gjerne basert på Sangiovese druen samt noe annet blended med andre lokale druer. Her er 70% Prugnolo Gentile som er det lokale navnet på Sangiovese druen, samt 30% Canaiolo. Vinen er lagret i 2 år på eikefat, samt 6 måneder på flaske før lansering. For de som er interessert å smake litt eldre ferdig utviklede viner så har Vinmonopolet fra tid til annen godt prisede og flotte viner og som ikke ruiener deg helt. Denne her koster ei kroner mindre enn 2 blå lapper.

Rett fra flaske til rett i glasset
"Pull'n pour" og rett i glasset uten lufting elle dekantering. Korken var fortsatt myk og fin og gjennomtrukket ca halvveis opp. Hellet rett i glasset for å sjekke og finner vinen uforholdsmessig klar og briljant i farge, uten grums eller annet bunnfall i en såpass gammel vin. Vinen utvikler seg noe videre under tiden i glasset og gir et klarere smaksbildet. Flere krydder og urte-smaker trer tydeligere frem og setter mer markant preg på vinen. Viner som passere 20 år trenger gjerne ikke så mye lufting som yngre årganger, men dekantering er gjerne helt nødvendig.

Farge: Bemerkelsesverdig klar og dyp rubinrød farge med en liten kant av oransje langs kanten av glasset. 
Duft: Mørke røde bær, fioler med et litt jordlig preg, samt hint av vanilje og krydder.
Smak: Første anslag i munnen gir en behagelig smak av modne, litt støvete røde bær. Medium til kraftig kropp med en litt slapp og kanskje overmoden syre med en fortsatt syrlig smak. Tanninene er imidlertid bløte og godt integrerte. Avslutning og lengde har en litt rustikk finish med en deilig ettersmak av fat og krydder.

Testet hjemne i Lier, fredag 16. november 2016
90+/100 poeng
Denne vinen koster ei kroner mindre enn 2 blå lapper og er fortsatt tilgjengelig på VMP.Ingen kommentarer:

Mest leste innlegg