PS!

Velkommen til min vinblogg med utvalgte smaksnotater fra egen vinkjeller, skrevet av en amatør som har vin og vinsmaking som hobby.
Her vil jeg publisere og skrive om viner jeg mener kan være til glede for flere og dele videre av hva en enkel amatør mener er gode kjøp av kvalitetsvin, samt at det vil komme anbefalinger på gode viner for lengre lagring.

lørdag 3. desember 2016

2015 Kuhling-Gillot Pettenthal Riesling Trochen GG

GG viner - Grosses Gewächt, førstevekster

Pettenthal Riesling
Tysk vin har lenge hatt en meget enkel form for kvalitetsbetegnelse på sine viner med 4 forskjellige klassifikasjoner. Tafelwein, Landwein, Qualitätswein bestimmer Anbaugebeite (QbA) og Qualiteswein mit Predikat (QmP). Innenfor sistnevnte har man så 6 forskjellige underkategorier: Kabinett, Spätlese, Auslese, Berensauslese, Eiswein og til slutt Trochenberensausele. Forskjellen i disse er restsukkerinnhold og sødmen i disse er stigende i samme rekkefølge som de er listet. I det siste har de  tatt frem igjen en betegnelse på de høyere kvalitetsvinene for å fremme vinmarkene og førstevekstene. GG er betegnelsen og det står for "Grosse Gewächt", eller Great Growth på engelsk som vil tilsvare Grand Cru på franske viner.

 

Weingut Kuhling-Gillot er 100% sertifisert for økologisk dyrking av druerProdusenten holder til i Rheinhessen, helt syd mot Mainz, og enkletmarken Phettental består av rødholding mineralsk jernoksyd. Dette gir tydelig utslag på smaken med en klar mineralitet i vinen.  Tysk Riesling er druen og vinen som nå bør frem på bordet til møte med alle julens spesielle retter. Denne går rett hjem med ribbe og pinnekjøtt og til og med lutefisk og rakfisk. Disse spesielle matrettene med mye fett og skarpe smaker trenger en vin som matcher disse og da må man ha en vin med kraftig syre som balanserer ut disse kraftige smakene i maten. Vinen her har også noe restsødme som vil utligne og balansere sterket kryddrete retter meget godt.

 
GG (Grosse Gewächt) kvalitetsbevis er preget inn i flaskehalsen.
Farge: Klar intens strågul farge.
Duft: Stenfrukt og grønne epler, sitrus, nøtter og en lett floral duft. Mineraler med innslag av våt flint og et gryende petroleumspreg.
Smak: Intense og frisk klokkeklar moden frukt og en sylskarp syre. Livlig og detaljert med nyanserte mineraler som jern og flint. En elegant restsødme som balanserer syren flott. Lang og leken ettersmak.

 
Servert til fersk spagetti, marinerte scampi, sopp, cherry tomater og fersk chili og hvitvin saus fra scampiene.

Testet hjemme i Lier, lørdag 3. desember 201
92/100 poeng
Tilgjengelig på VMP til kr 374,90, men kun på et fåtall pol da 2015 årgangen er i ferd med å bli utsolgt.Ingen kommentarer:

Mest leste innlegg