PS!

Velkommen til min vinblogg med utvalgte smaksnotater fra egen vinkjeller, skrevet av en amatør som har vin og vinsmaking som hobby.
Her vil jeg publisere og skrive om viner jeg mener kan være til glede for flere og dele videre av hva en enkel amatør mener er gode kjøp av kvalitetsvin, samt at det vil komme anbefalinger på gode viner for lengre lagring.

lørdag 14. januar 2017

2006 Gevrey-Chambertin Premier Cru Monopole Clos du Fonteny, Domaine Bruno Clair

Burgundervin og "Coq au Vin"


Klassisk Coq au Vin (uttales: kå'k; å' væ') eller på norsk, hane i vin, som er en gammel klassisk og tradisjonsrik rett fra Burgund i Frankrike. Til dette må man selsagt også ha Burgundervin, både i maten, i kokken og i glasset ved siden av maten. Vinvalg til dette ble derfor en Burgunder av Premier Cru klassifisering.    


2006 Gevrey-Chambertin Premier Cru Monopole, Clos du Fonteny, Domaine Bruno Clair

Fonteny er en Premier Cru parsell i Gevrey-Chambertin i Burgund. Denne Pinot Noir-beplantede vinmarken ligger mellom selve landsbyen og Gevrey-Chambertin Grand Cru bakken, der Le Chambertin og Clos-de-Beze Climats lager noen av de beste vinene i Burgund. Fonteny Premier Cru viner er slankere og mindre konsentrert enn disse, men viser myke tanniner og god balanse.


 


Domain Bruno Clair
Bruno er barnebarn av Joseph Clair (1889-1971), opphavsmannen til det berømte Domaine Clair-Dau som ble grunnlagt i Marsannay i 1919. Bruno Clair grunnla sitt eget domene i 1979 og som fortsatt bærer han navn. På den tiden hadde eiendommen også noen tomter i Marsannay og Fixin. Bruno opprettholder en streng utvelgelse av de beste vinstokkene og identifisere de som produserer små druer med perfekt modenhet. I tillegg konsentrerer han seg om å finne vinstokker som har god motstandskraft mot sykdommer og er fri for virus. Dette arbeidet krever mye tålmodighet og er helt avgjørende for å få en sunn vingård med stor kvalitet. I tillegg mener Bruno det ikke skal benyttes kunstgjødsel, men eksklusiv bruk av kompost som pløying og harve ned i jorda i løpet av året. Druene blir alltid høstet for hånd, og valget av de beste druene foregår primært i vinmarkene.

Vinmarken Fontenys 

Denne vinmarken ligger i den øvre delen av les Fontenys og nær opp til Grand Cru vinmarken Les Ruchottes-Chambertin. Halvparten av vinstokkene her ble plantet i 1972, og den andre halvparten i 1987. Den relativt fattige jorda er sammensatt av hvit leire. Dette i motsetning til rød leire som befinner seg i bunnen av Chambertin vinmarkene. Fonteney har et meget kalkrikt jordsmonn i overflaten og som bringer både finesse og eleganse til vinen, men er også kjent for kraft i sine viner.


Kork: Flott og helt tørr kork, uten tegn til bløthet eller gjennomtrukket av vin.
Lufting: 90 minutter i bredbunnet karaffel
Farge: Klar og gjennomsiktig rødbrun farge.
Duft: Utpreget duft av mørke røde bær, som kirsebær, bringebær, rips og granateple. En parfymert og floral nese bringer sansene mine over på fioler og rosenblader. I bakgrunnen ligger et flott og deilig fatpreg med en tørr jordlige duft. 
Smak: En utrolig frisk og moden syre med en herlig følelse av energi i munnen. God og fyldig kropp som formidler en nydelig indre munnfølelse med en renhet av finkornede og myk tanniner med bemerkelsesverdig finesse og eleganse. En kraftig og detaljert smak av knuste jordbær og bringebær og noe karamellisert appelsinskall som gir fin dybde og lengde. En livlig og avrundet tekstur i avslutningen som gir en vedvarende og lang ettersmak. 

Denne vinen nærmer seg nok toppen i sitt utviklingspotensial om 2-3 års tid, men vil nok fortsatt lever godt de neste 10-20 årene. 

Klar og gjennomsiktif rødbrun farge
Testet hjemme i Lier lørdag 14. januar 2017
92+/100 poeng
Vinen ble kjøpt i Paris, 26. september 2014 for 65€. Ikke tilgjengelig på VMP.

Mat: Servert til "Coq au Vin", basert på oppskriften i Trines matblogg her...


Gryterett: Coq au Vin

Ingen kommentarer:

Mest leste innlegg