PS!

Velkommen til min vinblogg med utvalgte smaksnotater fra egen vinkjeller, skrevet av en amatør som har vin og vinsmaking som hobby.
Her vil jeg publisere og skrive om viner jeg mener kan være til glede for flere og dele videre av hva en enkel amatør mener er gode kjøp av kvalitetsvin, samt at det vil komme anbefalinger på gode viner for lengre lagring.

lørdag 22. oktober 2016

1988 Chateau Gazin, Pomerol

Østside Bordeaux er også perfekt følge til vilt...

1988 Chateau Gazin
Til vilt er det mange som vil gå rett til Nord i Rhône-dalen og velge blandt noen av de flotteste syrha-baserte vinenene som står seg fantastisk til viltet som kommer på bordet utover høsten nå. Jeg har likevel valgt meg en erkeklassisk Bordeaux fra østsiden.  Villrein og ovnstekt indrefillet er vel noe av det møreste kjøttet man kan spise og er veldig smaksrikt, sødmefullt og magert. Til dette liker jeg en strukturert vin med en anelse sødmepreget bærfrukt. Spesiellt til stekt reinsdyrfilet velger jeg derfor en godt moden Pomerol. Denne Pomerol vinen er en blandingsvin  med hovedvekt på Merlotdruen. Vin med merlot kan være litt vanskelig å beskrive. En mer urteaktig lukt skiller denne gjerne i forhold til Cabernet Sauvignon. I Pomerol er denne gjerne krydret med kanel, koriander, tobakk og lakris. Den kan også være tanninrik som i Cabernet Sauvignon eller mer lik en pinot noir.

Chateau Gazin, offisielle foto fra slottet og eiendommen.
Chateau Gazin ligger på Østsiden av Bordeaux og elven Dordogne. I Pomerol er det Merlotdruen som regjerer og som er hoveddruen på dette slottets 26 hektar store eiendommen. Hos Gazin dyrkes det 90 % Merlot, 7 % Cabernet Sauvignon og 3 % Cabernet Franc med gjennomsnittlig 35 år gamle vinranker. Tettheten er fra 5500 til 7000 vinranker pr. hektar. Dette igjen tilsier at det er vanskelig med maskinell drift, så her skjer alt arbeid med vinrankene med manuelt håndarbeid. Stell og høsting foregår derfor veldig skånsomt og for hånd. I tillegg benyttes organisk gjødsling. Terroir og jordsmonn på Château Gazin består av grus og småstein på overflaten og videre nedover i grunnen, blå og grønn leire med ispedd jernoksid. 

Dekantering og lufting fremhever mer av vinen. Plunderet litt med korken som røyk, men Durand fikset resten.
Farge: Mørk mursteinrød farge med en klar brunrød kant. Her har vi alle indikasjoner på en godt moden vin. 
Duft: Her kjenner man med en gang de klassiske tonene fra en gamel Bordeaux vin. Mørke bær som solbær og bjørnebær med tydelig vekt på krydder, tobakk og lakris. Her luketer også støvet jordsmonn, tjære, lær og et lite touch av eik som ligger gjemt i bakgrunnen.
Smak: En meget kompleks, forførende og elegant vin. Til å være snart 30 år, bærer denne vinen sin alder med sjarm. Du kjenner virkelig den har blitt moden slik at bærfruktene ligger mer i bakgrunnen, men forstsatt leverer en frisk og sødmefull smak i munnen. Tanninene er flott integrert og kjennes silkemyke og fløyelsaktige. Så kommer syren som fortsatt kan oppleves litt skarpe og syrlige, men balanserer ut restene fra sødmen. En lang og deilig ettersmak. En vin som fortsatt lever og leverer fantatisk. Tåler nok enda 3-5 års tid til før den er over toppen.

Stekt indrefillet av reinsdyr med ovensbakte poterter, rosenkål, kantarell og aromaløk samt vlitsaus.

Testet hjemme i Lier lørdag 22.10.2016. 
93/100 poeng
Denne flaska ble kjøpt i Nice i august 1992 til 143 Franske Franc. (ca 160 kr.)
Fortsatt tilgjengelig i et par internettbutikker til rundt 90 €Ingen kommentarer:

Mest leste innlegg