PS!

Velkommen til min vinblogg med utvalgte smaksnotater fra egen vinkjeller, skrevet av en amatør som har vin og vinsmaking som hobby.
Her vil jeg publisere og skrive om viner jeg mener kan være til glede for flere og dele videre av hva en enkel amatør mener er gode kjøp av kvalitetsvin, samt at det vil komme anbefalinger på gode viner for lengre lagring.

søndag 9. august 2015

To smaksrike viner fra Bourgogne

2013 Francois Carillon, Bourgogne Chardonnay.  Kr 209,50
2013 Domaine Cauvard, Beaune Clos de la Maladiére Monopol Kr 229,90


Denne helgen har vi testet to kommuneviner fra Burgund. En hvit og en rød.


Begge vinene er i det "billigere" segmentet fra Burgund, og er typiske for området. Den første (hvite) er en regionsvin. Dvs druer fra ikke navngitte vinmarker eller parseller, men kan komme fra hvor som helst innenfor regionen Bourgogne. Den røde er en "Village" eller en landsby-vin.

 
Blanc:
Farge: Lys sitrongul i farge med en kjerne av lys grønn. 
Dufter av grønne frukter, mineraler, vått treverk (eik og fat) nøtter og smør. 
Smaker av eik, moden frukt, sitrus og krydder. En fruktig og saftig smak med en litt oljet overflate. Ettersmaken sitter lenge og har en deilig avslutning med smør og eike-fat.

Rouge:
Farge: Klar, briljant rubin rød i fargen med en tynn kant av orange mot kanten av glasset.
Dufter av modne kirsebær og bringebær samt noe krydder og florale undertoner.
Smaker av kjølige bær med en leskende og fruktig aroma som bare venter på neste slurk. Flotte integrerte tanniner med en ettersmak som frembringer nyanser av kantareller, lær og stall.

Begge vinene er tilgjengelig i Vinmonopolets basisutvalg, butikkategori 5. 



Testet 7. August 2015, hjemme i Lier

Blanc: 87 / 100 poeng
Rouge: 88 / 100 poeng

Litt om vinregionen
eller Burgund som vi sier på norsk og Burgundy på egnelsk.


Domaine de la Romanée-Conti 
forkortet til DRC
Jeg begynner rett å slett bli hekta på viner fra Burgund. Dette er meget bekymringsfullt da dette fort kan gjøre en stakkar til "raka fant", konkurs og gjeldsslave! De fleste vinene fra dette distriktet har hatt en så stor prisøkning at det er nesten umulig for en vanlig lønnsmottager og prøve seg på noen av de beste 1er Cru vinene (uttales: premier kry). For virkelig å forstå hva god kvalitet i disse vinene er, må man minimum betale 500-1000 kr for en flaske. Helst bør en overgå  "høvdingen" også for virkelig kjenne forskjell. Verdens dyreste vin ble omsatt i fjor og kostet noe rund 39.000 for en flaske og var selvfølgelig fra Bourgogne.

Oppdatert liste pr 11.08.2015: Heni Jayer passerte akkurat DRC som verden dyreste vin

Ingen kommentarer:

Mest leste innlegg