Here we go again..... eller hva skal man si...?
...til en slik fantastisk hvitvin og middag(er), midt i uka? Riktignok er det "lillelørdagen" og lov til å kose seg litt ekstra. Da Randi kom hjem med to ferske fileter med piggvar, så passet dette utmerket til vinen jeg tok opp fra kjeller sist helg, men ikke fikk plass til å teste blant de andre vinene som allerede var åpnet. Her snakker vi om en Puligny-Montrache fra produsenten Benjamin Leroux. En 2012 årgang kan virke altfor ungt på disse vinene, men etter problemene med litt eldre (5-10 års) hvite Burgunderviner og oksydasjonproblemer, er det bedre å være på den sikre siden å drikke disse unge og friske, enn Å oppdage en ødelagt vin om 10 års tid. Men du verden, om en tar den risk det er og lar de ligge de 10 årene ekstra, og lykkes, DA er det like før en kan innkassere en virtuell smaksorgasme samtidig!
Dag 1 (19.08.2015):
Men tilbake til 2012 årgangen nå. Litt blek gul i fargen. Duft og smak av gule, overmodne (og melene?) søte epler, smør, nøtter, blomster, sødme og frisk syre. Mineraler, tropiske frukter sitrus, aprikos og ananas. Og ikke minst, treverk, eik og fat. Fantastisk balanse. Her dominerer sødmen i første anslag mot ganen, mens syren følger på, litt beskjedent i begynnelsen men utlignes godt utover i smaksbildet, slik at vinen aldri oppleves som noen halvtørr eller halvsøt vin. En nydelig, frisk og fruktig ettersmak som sitter igjen, lenge...
Som sagt ble det servert 2 glass av vinen til en "rykende" fersk piggvar som ble smør-freset i steikepanne servert med ovnsbakte poteter, kokt brokkoli og en himmelsk hvitvinsaus som ble redusert med fiskekraft og tilsatt med urter og krydder. Flasken settes tilbake i kjøleskap uten kork og blir stående natten over for å følge utviklingen og se om nye og andre smaknyanser dukker opp.
Planlagt rett til dag er fersk naturell kongekrabbe. Denne vinen er ypperlig følge til begge disse rettene. Det flotte hvite og møre fiskekjøttet i en smørdampet piggvar og det noe mer rustikke kjøttet i kongekrabba følger denne vinen maksimalt, eller dvs. motsatt. Vinen følger maten. Her er det derimot viktig og ikke overdrive med krydder eller spicy smaker som overdøver den flotte syrebalansen i vinen.
Dag 2 (20.08.2015):
Naturell kongekrabbe smaker helt fantastisk, men vinen i dag ble mer flat og nøytral og hadde faktisk ikke utviklet seg noe over natten. Vanligvis kommer både frukt og mineraler tydligere frem. Den har også en mer avslepen fat og eikesmak, mens syren nå har tatt over og er mer fremtreden enn tidligere. Men du verden for en vin, uansett.
Vinen innkjøpt på Vinmonopolet Aker Brygge til kr 455,00 tidligere i våres.
Teste hjemme i Lier over to dager. Onsdag 19.- og torsdag 20.08.2015
91/100 poeng
Informasjon hentet fra Vinmonopolets varedeklarasjon:
- Karakteristikk:Fylde:Friskhet:Sødme:
- Farge:Gul.
- Lukt:Fin frukt med delikate smørtoner.
- Smak:Rund frukt med fin syrlighet.
- Råstoff:Chardonnay 100%
- Innhold:Alkohol 13,00%Sukker: 0,80 g/l Syre: 4,20 g/l
- Lagringsgrad:Drikkeklar nå, men kan også lagres
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar