PS!

Velkommen til min vinblogg med utvalgte smaksnotater fra egen vinkjeller, skrevet av en amatør som har vin og vinsmaking som hobby.
Her vil jeg publisere og skrive om viner jeg mener kan være til glede for flere og dele videre av hva en enkel amatør mener er gode kjøp av kvalitetsvin, samt at det vil komme anbefalinger på gode viner for lengre lagring.

fredag 5. februar 2016

2001 Edulis Reserva, Rioja

100% Tempranillo




Tempranillo er hoveddruen i La Rioja viner og har sin helt spesielle og karakteristiske duft og aroma. Druen omtales ofte som Spanias eget svar på Cabernet Savignon. Viner med denne druen og som har lav alkohol gir deg duft og smak av lyse røde bær, med krydder, lær og treverk. Spanske viner har gjerne følgende klassifisering: Crianza, Reserva og Grand Reserva. For Crianza viner må de lagres minimum 2 år på flaske, mens en Reserva vin må ha lagret tre år og minimum 12 måneder på franske eikefat (225l) og minimum 2 år gamle.. Til slutt så lagres "Grand Reserva viner hele fem år, hvorav minimum to år på de samme franske eikefatene.


Dagens valg av vin falt på en 15 år gammel reserva fra La Rioja. Bodegas Altanza med Edulis Reserva har produsert denne 2001 årgangen med en tradisjonell gjæringsmetode. Vinen har blitt lagret 18 måneder på franske eikefat med minimum alder på 2 år. Deretter blir vinen tappet på flasker for videre modning og utviklig før salg. 2001 årgangen i La Roja er allerede blitt en av de aller største og beste noensinne. Det er vel bare 1964 og 1970 som omtales som like store.



Edulis Reserva ( Altanza ) 2001Farge: Dyp rubinrød farge, med en voksende ring av oransje langs kanten på glasset.
Duft:  Fruktig, god, konsentrert men likevel flotte dufter av, røde bær, smør, vanilje, lakris med innslag av eik.
Smak: Medium kropp med god fylde og syre. Deilig og moden, bløt frukt, med innslag av flotte avdempede fattoner. Silkemyke tanniner med en lang deilig og en litt rustikk ettersmak.

Testet hjemme i Lier fredag 05.02.2016
89+/100 poeng
Finnes fortsatt noen få flasker igjen på VMP til kr 250,90. 

Ingen kommentarer:

Mest leste innlegg