PS!

Velkommen til min vinblogg med utvalgte smaksnotater fra egen vinkjeller, skrevet av en amatør som har vin og vinsmaking som hobby.
Her vil jeg publisere og skrive om viner jeg mener kan være til glede for flere og dele videre av hva en enkel amatør mener er gode kjøp av kvalitetsvin, samt at det vil komme anbefalinger på gode viner for lengre lagring.

søndag 19. juni 2016

2013 Gérard Duplissis Chablis Premier Cru Montmain

Chablis, opp mot sitt beste?



I hvertfall en av Chablis aller beste produsenter. Domaine Duplessis ble startet i 1895 og drives i dag av 5. generasjon, Lilian Duplessis som overtok i 2002 etter sin far Gérard. Familien har i dag 9 hektar vinmarker fordelt på ulike parseller i Chablis. I tillegg til sin parsell i Grand cru vinmarken Les Clos har familien fem premier cru vinmarker: Montmains, Monteé de Tonnerre, Fourchaume, Vaugiraut and Vaillons. Montmain er en vinmark og denne vinen lages av en liten plott med vinstokker som er over 55 år gamle. Vinmarken er delt inn i tre; Butteaux, Le Forets og selve Montmain. Man kan kalle vinen sin navnet fra alle tre om den kommer fra en av disse "undervinmarkene", men man må kalle den Montmain om man har parseller fra alle steder og blander dem sammen. Duplessis har sin Montmain fra selve Montmain-delen av marken og nyter stor respekt blant de andre produsentene i Chablis for den vinen som kommer herfra. Som en annen Chablis-produsent nylig uttalte til meg under Chablis-messa til DN og smak.no; Han er kongen av Montmain. Hans 2003 Montmain er kanskje den beste Chablis laget i det varme og problematiske året 2003. Det viser hva som bor i denne vinen. Uansett; dette er en flott vin som kombinerer god frukt med høy syre. Nydelige sjøaromaer i retning friske østers. Lime og grønne (ikke gule som mange andre har i denne årgangen) epletoner. Delikat, balansert. Lang. En perfekt Chablis!
Kilde: Kongen av Montmain  - dn.no og Vinguiden



Farge: Lys strågul farge 
Duft: Grønne epler og sitrus, lime fyller duftbildet i første fase. Deretter følger en strukturert og kompleks mineralitet, Våt flint, sjø og salt. 
Smak: Kraftig og kompleks vin med mange lag. Deilig balansert syre med et flott mineralpreg. Fruktene kjennes friske og syrlige med en god fasthet i en flintaktig finish og en lang ettersmak som sitter. Denne vinen trenger litt tid før den åpner seg og strammer seg opp, så gi den en runde i en karaffel slik at den får litt luft før du fyller glasset.
Testet hjemme i Lier over to dager, lørdag og søndag, 17. og 18. Juni 2016
92/100 poeng 
Tilgjengelig på VMP i BU og i enkelte utvalgte pol. Liertoppen har fortsatt noe få flasker igjen.
Pris: kr 269,90 

DN og smak.no ga denne vinen hele 96 poeng, men riktignok da i en 2005 årgangen. Dette må sies å være et meget godt kjøp til en såpass høyt belønnet vin ift pris og kvalitet. Detter er halv pris på hva en må betale for andre Chablis Grand Cru eller Premier Cru viner fra andre produsenter. Så de som ønsker å smake en vin med godt over 90 poeng, bør kjenne sin besøkelsestid. Løp og kjøp før det er tomt. Grand Cru og Premier Cru fra Duplissis lagrer også meget bra og denne 2013 årgangen klarer fint både 5 og 10 år til. 

lørdag 18. juni 2016

2010 Chateau du Coing de Saint Fiacre, L'Ancestrale Monnières

Moulet et Frites

Dagen hyllest til Belgique med 3-0 seier over Irland. Ikke med valg av vin, men valg av rett. Moulet et Frites som er nasjonalretten i Belgia serveres gjerne med belgisk øl, men jeg velger en klassisk, fruktig og frisk vin Og valg nummer en når det gjelder blåskjell. 


Mitt valg falt derfor på en muscadet og en flott representant fra Loire. Chateau du Coing de Saint Fiacre, L'Ancestrale Monnières-Saint Fiacre, Muscadet Sèvre et Maine I en 2010 årgang. Dette er en meget fruktig vin med en blomsteraktig og parfymert smak som går flott til blåskjell.



Farge: Lys strågul farge.
Duft: Gule frukter og blomster, syrlige stikkelsbær og fioler og mineraler.
Smak: Fruktig og parfymert anslag på ganen. En kompleks vin med for meg kanskje en litt for skarp syre som ikke er helt integrert. Men likevel en deilig smøraktig avslutning med et markant bildet av salt og sjø som følger blåskjellene perfekt.




Testet hjemme i Lier, lørdag 18. juni 2016
87/100 poeng
Tilgjengelig på VMP til kr 164,90

Halve flaska gikk i gryta sammen med blåskjella, mens den andre halvdelen gikk i kokken.

tirsdag 14. juni 2016

2013 Louis Jadot, Saint-Aubin

Hvit Burgunder som fortjener omtale


Vinprodusenten Mason Louis Jadot har produsert eksepsjonelle burgunderviner siden den ble grunnlagt i 1859 av Louis Henry Denis Jadot. De siste 150 årene Louis Jadot har fortsatt som en av de store navnene i Burgund og har fått internasjonal anerkjennelse for sin fantastiske røde og hvite burgunderviner. Louis Jadot er ikke bare en av de største produsentene i Cote d'Or, men er også en av de mest berømte eksportørene av "Premium Burgundies" og som særlig selges til USA. Huset eier nær 140 dekar av vingårder fra 24 av de mest prestisjefylte Premier- og Grand Cru områdene i Burgund.

Et flott følge til deilige store reker
Saint-Aubin er en fransk vin med opprinnelsesbetegnelse (Appellation d'origine contrôlée eller AOC, som det også forkortes) som igjen er en kvalitetsbetegnelse og har en  beskyttet opprinnelsesbetegnelse på produktet som en del av kommunen Saint-Aubin i distriktet Côte-d'Or i region Bourgogne. Denne vinen, produseres hovedsakelig som hvitvin men suppleres med om lag en fjerdedel av produksjonen i rødt.  Vinene er rangert blant appellasjonene til vinmarkene i Côte de Beaune og har flere første vekster. Grand Cru og (1er) Premier Cru viner hvor selve vinmarkene ligger i et området i en liten dal mellom La Rochepot til Côte d'Or , like overnfor Grand Cru Montrachet.
Kilde: Wikipedia


Hva smaker vel bedre enn en kald hvit Burgunder vin en sen sommerkveld?
Farge: Klar sitrongul farge.
Duft: Grønne epler, sitrusfrukt og treverk med en god fruktig nese og litt krydder. 
Smak: Frisk og behagelig syre med tydelige mineraler og en litt flintaktig preg. Frisk og fruktig, med smaker som følger duftene som epler og sitrus, nøtter og litt smørnoter mot slutten og en deilig integrert touch av eik. Lang flott avslutning. Kan fortsatt lagres. Denne ble servert til reker og var et fint følge.

Testet på Rødtangen fredag 10. juni 2016
90+/100 poeng
Tilgjengelig på VMP i BU til kr 339,90

lørdag 11. juni 2016

2013 Chateau Thivin Côte de Brouilly Cuvée Zaccharie

En ny rød sommerfavoritt på gamay drue

En av de aller beste røde Cru Beaujolais viner som  produseres
Denne vinen er hentet fra en av de beste eiendommene i distriktet, Chateau Thivin som ligger i Côte de Bruilly med kun egenproduserte druer. Denne vinen er laget av spontanfermenterte druer fra hele drueklaser og med en maserasjonstid på mellom 10 og 20 dager. Vinene lagres deretter i store 1400 liters, gamle eikefat, med unntak av akkurat denne vinen, Cuvée Zaccharie, som ligger i to år på barrique (225 liters eikefat).

Gamay druen er for det meste representert i distriktet Beaujolais, helt syd i Bourgogne regionen og rett nord for byen Lyon i Frankrike. Druen leverer friske og fruktige ungdommelige viner. Her gir gamay en lett og frisk bringebær- og jordbærsmakende rødvin. Utenfor Beaujolais dyrkes gamay stort sett overalt i det sentrale Frankrike. Utenfor Frankrike dyrkes det en del gamay i Sveits, Canada, Italia, Kroatia, Serbia, Kosovo og i Makedonia. Både i Frankrike og i Sveits blandes druen ofte med Pinot Noir. Vinen har som regel en blek blålig farge, samt en høy grad av fruktsyre. Den har også en enkel, men livlig aroma av friskplukket rød frukt. I noen tilfeller kan den også ha en mer ubehagelig lukt av hurtig gjæring, noe som ofte minner om bananer eller aceton. Gamay har et naturlig lavt innhold av alkohol og mange synes at dens sjarm ligger nettopp i dens forfriskende letthet. 
Kilde: Wikipedia

I

Farge: Dyp og klar rubinrød farge.
Duft: Mørke røde bær som kirsebær og blå plommer, sopp, blomster og parfymerte urter samt noe krydder (hvit pepper?) som gir et komplekst duftbilde.
Smak: Innsmigrende og forførende, med en deilig balansert syre og bløte saftige tanniner. Smaken følger duftene med mørke modne bær, litt lær, lakris og sopp med en litt krydret avslutning. Vinen drikker godt nå som ung, men denne her tåler fint et opphold i kjeller, både 10 og 15 år.

Testet hjemme i Lier, lørdag 4. juni 2016
90/100 poeng
Tilgjengelig på VMP i BU og noen få utvalgte spesialpol, til kr 269,90

lørdag 4. juni 2016

2012 Domaine Tortochot, Gevrey-Chamertibe, 1er Cru -Les Champeaux

Når ?, blir jeg hekta på Burgund?


Det store spørsmålet kommer til meg gang på gang så fort jeg får servert en stor Burgundervin: Når blir du hekta på Pinot Noir fra Burgund? Og svaret er nærmere enn jeg vil innrømme. For jeg liker ikke innrømme at jeg bruker alt for mye penger og tid på denne druen og vinen. Denne vinen her er langt på vei til å få meg meg til å få knefall til min ihuga Bordeaux fantast til fordel for Burgund. Likevel er det to forskjellige stilarter vinene representerer. Mens Bordeaux har kraftige tanniner, gjerne litt skarp syre, og mye mørk bær er Burgund mye mer av den lyse, lette med silkebløte tanniner og en fruktsmak som bare er helt himmelsk. Lysere bær som bringebær, jordbær og moreller, mens Bordeaux gjerne serverer mørke bær som solbær, bjørnebær og kirsebær. 

 

Hvorfor ikke elske og ha Burgund som førstevalg? 
Dette handler ene og alene om interesse, smak, innlevelse og engasjement. Blir du først hekta på smaken av en god Burgund, er du nær ved å bli "solgt"! Men hva betyr det da? Jo, du bruker alt for mye penger til å kjøpe og investere i vin fra verdens desidert dyreste vindistrikt. Jeg får hele tiden beskjed og klare meldinger i heimen: "Nå er det 'Kjøpestopp', vi har jo ikke plass til ei flaske til i kjeller'n". Likevel er det en dragning og nesten avhengighet som gjør deg hekta på akkurat denne smaken i vinen. Her er det så mange bløte, silkemyke aromaer som forfører deg. Jeg klarer fortsatt kjenne og definere alle smakene og aromaene som sitte igjen i munnen og i svelget, selv lenge etter jeg smakte vinen. Jeg elsker den litt jordlige duften og smaken litt høstlig løv, kantarell, sopp og treverk. Samt de andre lyse deilige bær-duftene som jordbær, bringebær og moreller. 

Farge: Lys, litt gjennomsiktig rubinrød farge. 
Duft: Intens, kraftig duft av deilige kjølige bær. Røde kirsebær, bringebær og duft av blomster og florale parfymerte toner.
Smak: En herlig første munnfølelse som brer om seg med utrolige silkemyke aromaer og en deilig bløt og frisk syre. Floral og parfymert, sopp, tørr skogbunn, løv, duft av rått hengt kjøtt. 

Servert til grillspyd av marinert kylling, grillet grønn asparges og grillede skiver av søtpotet.

Testet hjemme i Lier, lørdag 4. juni 2016
94/100 poeng
Tilgjengelig på VMP og kun i få andre polutsalg. Pris kr 621,50


2008 Chateau Talbot, Grand Cru Saint-Julien

Klassisk Bordeaux og En Primeur


Flaske nummer to fra "En Primeur 2008. Dette er en vin som nå begynner å utvikle seg meget godt og vil trenge tett oppfølging fremover. Denne vinen ble hentet hjem til Norge som privatimport. "En Primeur" er en ganske ny måte å handle vin på i Bordeaux. En Primeur eller "wine futures", er blitt en populær måte å kjøpe og investere i årgangsviner tidlig, mens vinen fortsatt er lagret på fat og ikke er ferdig tappet på flasker og klar til salgs i markedet enda. Betaling skjer på et tidlig stadium, et år eller 18 måneder før den offisielle utgivelsen av årgangen. Dette igjen bringer likviditeten til slottene opp og de kan hente fortjenesten på et tidlig stadie. En mulig fordel med å kjøpe vin En Primeur er at vinene kan være betydelig billigere i løpet av En Primeur perioden enn de vil være på flasker og sluppet i markedet. Men det er ikke garantert og noen viner kan også miste verdi over tid. Så dette er ren spekulasjon og man må være klar over at man også kan tape penger. Vin-eksperter, som Tom Stevenson, anbefaler å kjøpe En Primeur av viner med svært begrensede mengder, som mest sannsynlig ikke vil være tilgjengelig når de slippes i markedet. Prisene fra man kjøper En Primeur til de tappes og slippes er avhengig av hvordan vinen utvikler seg videre og gjerne andre parametre som har påvirket årgangen. Største faktor er vær og temperatur gjennom vekstsesongen til druene.


Som nevnt så var dette flaske nummer to fra denne årgangen som ble åpnet for testing og for å følge utviklingen fremover.. En meget god og klassisk Bordeauxvin som nok går best sammen med mat. Denne her ble servert til en grillet entrecote, søtpotet-stuing og smørdampede grønne bønner.

Farge: Dypt og et ugjennomtrengelig skjær av en rubinrød farge og med en gryende oransje kant.
Duft: Klassisk duft av Bordeaux med solbær, bjørnebær og modne mørke bær. Lær, tobakk, stall og løv, vanilje, lakris og hint av eik.
Smak: Første anslaget mot ganen viser en flott utvikling i modning og friske frukter. En medium til full body vin med en nydelig struktur. Tanninene er fortsatt noe grovkornet, men håper på ytterligere utvikling. En frisk og avbalansert syre gir et fruktig aromabildet med mye av de samme duftene og forsterker den litt rustikke smaken av Bordeauxviner. Avslutning og ettersmak frembringer flere aromaer av solbær, sigarkasse, sadel og tjære. Dette blir enda bedre om to til ti år til.


Testet hjemme i Lier, fredag 3. juni 2016
89+/100 poeng (Neste flaske vil nok passere 90)
Tilgjengelig på VMP til kr 838,80 i en 2010 årgang og til kr 689,00 for en 2012 årgang.



fredag 3. juni 2016

2011 Jean-Marc Pillot Chassagne-Montrachet Premier Cru Morgeot "Les Fairendes"

Gjennglemt skatt?


Denne hvitvinen her ramlet jeg helt tilfeldig over på VPM på Fornebu. En gjemt og glemt (?) liten skatt som ikke står oppført i noen lister eller som varebeholdning på det nye nettstedet til VMP. Heller ikke i BU, eller for den sagt skyld listet  ikke på noen andre pol i hele Norge. Men det finnes fortsatt noen titalls flasker igjen på Fornebu for de som vil prøve. Og det står igjen 3 flasker på VMP på CC Vest.

Med en gang jeg åpnet vinen var denne utilgjengelig og lukket. Flat og uten duft og særlig smak. Lot den få ca 15-20 minutter i glasset jeg hadde skjenket opp og neste test jeg tok hadde vinen allerede åpnet seg og viste frem sitt store potensiale.


Farge: Krystallklar og intens gylden strågul farge med et svakt skjær av grønt..
Duft: Modne gule epler, mineraler, fiken, blomster, et lite hint av eik, smør med en delikat og nyansert duft.
Smak: Klokkeklar og presis frukt med en frisk syre. Delikat med en elegant tekstur, velbalansert og avrundet. En flott integrert touch av eik og litt salte mineraler. En livlig aroma brer seg ned i svelget og etterlater seg en fantastisk lang og nydelig avslutning. Denne vinen viser allerede sitt potensialet, men vil fortsatt kunne lagres i mange år.


Testet hjemme i Lier over 2 dager. 02-03. juni 2016
93/100 poeng
Fortsatt noe få flasker igjen på VMP på Fornebu til kr. 397,10

Mest leste innlegg