PS!

Velkommen til min vinblogg med utvalgte smaksnotater fra egen vinkjeller, skrevet av en amatør som har vin og vinsmaking som hobby.
Her vil jeg publisere og skrive om viner jeg mener kan være til glede for flere og dele videre av hva en enkel amatør mener er gode kjøp av kvalitetsvin, samt at det vil komme anbefalinger på gode viner for lengre lagring.

lørdag 26. mars 2016

2005 Chateau Beauregard, Pomerol & 2012 Gevery-Chambertin, Serafin Pere & Fils

Påskelammet


Lam til påske har vært en tradisjon i mange hundrer år og kan spores tilbake til Kristi tid og enda lenger. I Norge har det blitt en tradisjon å tilberede lammelår eller lammestek på påskeaften. Norsk lammekjøtt er i verdensklasse, takket være sommerbeitene våre, enten høyt til fjells eller nær sjøen med salt og næringsrikt gras. Likevel kan det være utfordrende å få steken til å bli bra siden kjøttet er ujevnt fordelt rundt beinet. Det kan det derfor være lurt å tilberede en utbeinet og ferdigsurret lammestek i stedet og som blir enklere og lykkes med. Viktigst er å få et saftig og mørt kjøtt så kan en tilsette nesten hva som helst av krydder og urter. Mest klassisk er vel rosmarin og hvitløk, men både kanel, tørkede urter, oregano, mynte, indisk karri harmonerer også fint med lammekjøtt. Her er det bare å prøve seg å la fantasien få fritt spillerom.

Ekspertenes steketips: Slik lykkes du med påskelammet
Ferdigkryddret lammestek med rosmarin.

Jeg har funnet frem et par viner som passer glimrende til lammekjøtt. Begge er fra Frankrike, en østsidevin fra Bordeaux og en helt nord i Burgund, en nydelig moden og en forholdsvis ung. Begge skal i utgangspunktet yte lammekjøttet full ut..

2005 Chateau Beauregard, Pomerol


Farge: Mørk mursteins-rød med en god tykk kant av oransje.
Duft: Solbær, bjørnebær, grafitt, tobakk, lær og urter. 
Smak: En mørk og kraftig vin med en bemerkelsesverdig dybde og en helt korrekt, klassisk Bordeaux struktur. Smaken følger duftbildet med solbær, blyantspiss, lær og et hint av tørkede urter. En fyldig og kompleks vin med godt integrerte tanniner. Denne vinen begynner nå nærme seg toppen i utviklingen. Ellevte året på en 2005 årgangen nærmer seg nå potensialet for denne vinen, men du verden, her er både fylde og kraft til å lagres i enda 10-20 år.

Testet på Golsfjellet til lammestek
91/100 poeng
Fra "En Premeur" importert i 2008, til innkjøpspris Nkr. 170,-
Fortsatt tilgjengelig i flere nettbutikker i Europa til gjennomsnittpris kr. 522,-

2012 Gevrey-Chambertin, Sèrafin Père & FilsFarge: Klar og nesten gjennomsiktig rubin-rød til lilla farge, med en tynn oransje kant.
Duft: Bringebær, bjørnebær, moreller, sopp, kaffe, kamfer og mentol treffer deg i nesen.
Smak: Ekspansiv, nesten eksplosiv i munnen med glatte og silkemyke tanniner. Fantastiske aromaer som brer om seg med smak av kirsebær og bringebær. Flott balansert og strukturert  syre samt modne tanniner gir dennen vinen potensialet til å vokse videre de neste 10 årene. Her ligger fortsatt noe uforløst med en fruktdreven smak som ikke helt har kommet frem. Samtidig kjennes det at denne vinen har det som skal til for å vokse enda et par hakk når den virkelig åpner seg med sin friske og kjølige bærsmaker. En fin og lang avsluttning med en litt jordlig og kryddret finish. Oppsummert gjør at en sitter igjen med et flott minne som vil ta deg umiddelbart tilbake når samme vin blir servert igjen.

Testet på Golsfjellet til lammestek
89+/100poeng
Innkjøpt på Burgunderslippet på VMP, 5. februar 2015, kr. 726,00

Vininformasjon hentet fra Vinmonopolets side:
  • Karakteristikk:Fylde:Friskhet:Garvestoffer:
  • Farge:Dyp rød.
  • Lukt:Røde og mørke bær, innslag av våt jord og krydder.
  • Smak:Tørr med delikat struktur, fin friskhet og god konsentrasjon. Lang, kompleks avslutn.
  • Råstoff:Pinot Noir 100%
  • Innhold:Alkohol 13,00%Sukker: 1,30 g/l Syre: 5,50 g/l


Ingen kommentarer:

Mest leste innlegg