PS!

Velkommen til min vinblogg med utvalgte smaksnotater fra egen vinkjeller, skrevet av en amatør som har vin og vinsmaking som hobby.
Her vil jeg publisere og skrive om viner jeg mener kan være til glede for flere og dele videre av hva en enkel amatør mener er gode kjøp av kvalitetsvin, samt at det vil komme anbefalinger på gode viner for lengre lagring.

lørdag 9. april 2016

Riesling - Tysklands Kongedrue og Grønne Gull

Rieslingdruen - "Syre" nok til enhver junkie


Nå som vår og sommer står for døren tenkte jeg fikk skrive litt om tysk hvitvin og Riesling druen som gir oss disse utrolig flotte og veldig syrefriske vinene. Disse passer veldig bra til late dager på terrassen med de lange lyse sommerkveldene og med en frisk og fruktig hvitvin i glasset.

Kide; Rieseling drue Wikipedia
Riesling er en hvit druesort, som sansynligvis stammer fra den hvite druesort Vitis vinefera silvestris, som vokste i skogene i Oberrhein. Riesling er en aromatisk druesort, som fremstår blomsteraktig, nesten parfymert og med masse syre. Den brukes til tørre, halvsøte og søte hvitviner – samt også mousserende . Den lagres sjeldent på eikefat. Til 2004 var Riesling en av de tyve mest dyrkede sorter med 48.700 hektar (og med stigende tendens). Den er som regel på "top tre listen" over de store hvite, sammen med Chardonnay og Sauvignon Blanc. Riesling er en sort med tydelig terroir-effekt. Druen er Tysklands mest utbredte vindrue. Den dyrkes mest i Mosel-Saar-Ruwer, Pfalz, Rheingau, Mittelrhein og i Hessische Bergstrasse. Den passer bra til å bli dyrket i disse områdene, da den tåler kjølig klima godt.Jeg har valgt ut tolv veldig gode produsenter som lager meget flotte viner til overkommelige priser. Ingen av disse vinene under her koster mer enn kr 180,00. Disse bør prøves og smakes alle sammen og er sterk anbefalt på det varmeste. Her er det vinprodusenter som gir ekstra mye kvalitet og verdi for pengene.....Så her følger et knippe meget flotte Riesling-viner som Alle er anbefalt og må smakes: Alle er tilgjengelig via Vinmonopolet enten i basisutvalg og Butikk kategori 3, 4 og 6, eller i Bestillings Utvalg (BU)

2014 Markus Molitor, Riesling Trochen, kr 154,90 i basisutvalg og kategori 3
2014 Weingut Von Winning, Riesling Trochen, kr 139,90, men kun bestillingsutvalg (BU)
2014 Reichart Von Buhl, Riesling Trochen, kr 129,90 i basisutvalg og kategori 3
2014 Weingut Keller, Riesling Trochen, kr 173,90 kun via Bestillingsutvalg (BU)
2014 Weingut Künstler, Riesling Trochen, kr 154,90 kun via Bestillingsutvalg (BU)
2014 Weingut Dr. Loosen, Riesling Trochen, kr 124,90 kun via Bestillingsutvalg (BU)
2014 Weingut Dönnhoff, Riesling Trochen, kr 124,90  i basisutvalg og kategori 1
2014 Weingut Prüm Solitär, Riesling Trochen, kr 119,90 kun via Bestillingsutvalg (BU)
2014 Weingut Leitz Rheingau Riesling Trochen, kr 134,90 i basisutvalg og kategori 1
2013 Weingut Georg Mosbacher, Riesling Trochen, kr 148,10 via Bestillingsutvalg (BU)
2014 Weingut Robert Weil, Kabinett Trochen, kr 149,00, (kr 119 på OSL taxfree...)
Til slutt vil jeg slå et slag for Weingut Diel. en annen meget god vin fra Nahe i Bingen-området i Moseldalen. Diel blir gjerne omtalt som en av Tysklands aller beste vinprodusenter. 
2014 Weingut Diel, Diel de Diel Riesling Trochen, Dkr 119,00 
Dessverre ikke tilgjengelig i Norge eller på Systemet hos søta bror... Men vinen kan likevel skaffes og handles via Danmark via denne linken hos Atomwine

Her er det "syre" nok for de fleste "junkies"
Noen av disse vinene er ikke tilgjengelig i nevnte årgang, så disse er så populære og selger godt på VPM. Derfor vil det komme nye partier eller nye årganger. Hver og en av disse vin-husene leverer meget bra kvalitetviner i alle prisklasser. De jeg har nevnt over her er den enkleste tørre Rieslingen. Jeg har testes hver og en og kan på det varmeste anbefale hver av dem. Generelt for disse er at de er friske syresterke og med en god duft og smak av syrlige grønne epler og mineraler. Om du lar disse lagre over en litt lengre periode, f.eks 3-5 års tid vil de utvikle en meget spesiell "petroleum"- duft og smak. Noen liker det ikke, mens andre digger det.

Anbefalinger og passende mat-følge:


Disse vinene er såpass friske og fruktige at de gjerne kan drikkes alene og til kos på terrassen en varm sommerkveld. Går fint til fisk og sjømat med litt sterke kryddersauser. Ellers er disse en utmerket følgesvenn til en litt vanskelig rett, slik som sushi og sashimi. Prøv derfor en av disse til neste brett med sushi. I tillegg har jeg de siste årene benyttet Rieslingviner med stort hell til alle vår spesielle juleretter, slik som lutefisk, pinnekjøtt og ribbe. Som sagt, disse vinene går til det meste.Ingen kommentarer:

Mest leste innlegg