PS!

Velkommen til min vinblogg med utvalgte smaksnotater fra egen vinkjeller, skrevet av en amatør som har vin og vinsmaking som hobby.
Her vil jeg publisere og skrive om viner jeg mener kan være til glede for flere og dele videre av hva en enkel amatør mener er gode kjøp av kvalitetsvin, samt at det vil komme anbefalinger på gode viner for lengre lagring.

lørdag 26. mars 2016

2005 Chateau Beauregard, Pomerol & 2012 Gevery-Chambertin, Serafin Pere & Fils

Påskelammet


Lam til påske har vært en tradisjon i mange hundrer år og kan spores tilbake til Kristi tid og enda lenger. I Norge har det blitt en tradisjon å tilberede lammelår eller lammestek på påskeaften. Norsk lammekjøtt er i verdensklasse, takket være sommerbeitene våre, enten høyt til fjells eller nær sjøen med salt og næringsrikt gras. Likevel kan det være utfordrende å få steken til å bli bra siden kjøttet er ujevnt fordelt rundt beinet. Det kan det derfor være lurt å tilberede en utbeinet og ferdigsurret lammestek i stedet og som blir enklere og lykkes med. Viktigst er å få et saftig og mørt kjøtt så kan en tilsette nesten hva som helst av krydder og urter. Mest klassisk er vel rosmarin og hvitløk, men både kanel, tørkede urter, oregano, mynte, indisk karri harmonerer også fint med lammekjøtt. Her er det bare å prøve seg å la fantasien få fritt spillerom.

Ekspertenes steketips: Slik lykkes du med påskelammet
Ferdigkryddret lammestek med rosmarin.

Jeg har funnet frem et par viner som passer glimrende til lammekjøtt. Begge er fra Frankrike, en østsidevin fra Bordeaux og en helt nord i Burgund, en nydelig moden og en forholdsvis ung. Begge skal i utgangspunktet yte lammekjøttet full ut..

2005 Chateau Beauregard, Pomerol


Farge: Mørk mursteins-rød med en god tykk kant av oransje.
Duft: Solbær, bjørnebær, grafitt, tobakk, lær og urter. 
Smak: En mørk og kraftig vin med en bemerkelsesverdig dybde og en helt korrekt, klassisk Bordeaux struktur. Smaken følger duftbildet med solbær, blyantspiss, lær og et hint av tørkede urter. En fyldig og kompleks vin med godt integrerte tanniner. Denne vinen begynner nå nærme seg toppen i utviklingen. Ellevte året på en 2005 årgangen nærmer seg nå potensialet for denne vinen, men du verden, her er både fylde og kraft til å lagres i enda 10-20 år.

Testet på Golsfjellet til lammestek
91/100 poeng
Fra "En Premeur" importert i 2008, til innkjøpspris Nkr. 170,-
Fortsatt tilgjengelig i flere nettbutikker i Europa til gjennomsnittpris kr. 522,-

2012 Gevrey-Chambertin, Sèrafin Père & Fils



Farge: Klar og nesten gjennomsiktig rubin-rød til lilla farge, med en tynn oransje kant.
Duft: Bringebær, bjørnebær, moreller, sopp, kaffe, kamfer og mentol treffer deg i nesen.
Smak: Ekspansiv, nesten eksplosiv i munnen med glatte og silkemyke tanniner. Fantastiske aromaer som brer om seg med smak av kirsebær og bringebær. Flott balansert og strukturert  syre samt modne tanniner gir dennen vinen potensialet til å vokse videre de neste 10 årene. Her ligger fortsatt noe uforløst med en fruktdreven smak som ikke helt har kommet frem. Samtidig kjennes det at denne vinen har det som skal til for å vokse enda et par hakk når den virkelig åpner seg med sin friske og kjølige bærsmaker. En fin og lang avsluttning med en litt jordlig og kryddret finish. Oppsummert gjør at en sitter igjen med et flott minne som vil ta deg umiddelbart tilbake når samme vin blir servert igjen.

Testet på Golsfjellet til lammestek
89+/100poeng
Innkjøpt på Burgunderslippet på VMP, 5. februar 2015, kr. 726,00

Vininformasjon hentet fra Vinmonopolets side:
  • Karakteristikk:Fylde:Friskhet:Garvestoffer:
  • Farge:Dyp rød.
  • Lukt:Røde og mørke bær, innslag av våt jord og krydder.
  • Smak:Tørr med delikat struktur, fin friskhet og god konsentrasjon. Lang, kompleks avslutn.
  • Råstoff:Pinot Noir 100%
  • Innhold:Alkohol 13,00%Sukker: 1,30 g/l Syre: 5,50 g/l










lørdag 19. mars 2016

2012 Chambolle-Musigny Manuel Olivier


Ny spennende produsent fra Burgund


Etter å ha søkt og lest det meste av forslag på Vin-Forum om vinfølge til andebryst, må jeg si meg enig i det de fleste har landet på: "en Pinot Noir fra Burgund".  Jeg plukket opp en Chambolle-Musigny fra en "new and upcoming" produsent, Manuel Olivier. (Noe jeg ble gjort meg oppmerksom første gangen av Christer Byklum).  Egentlig går jeg her på barnerov, men ung og frisk Burgunder kan også smake fantastisk. Jeg åpnet og dekantert vinen 3 timer i en bredbunnet karaffel før den ble servert til andebryst med små ovnsbakte aroma-poteter, rotgrønnsaker og en lett appelsin og vin saus.






Farge: Klar, briljant og lys rubinrød farge.

Duft: Duft av bringebær og granateple med en flott elegant parfymert stil og med hint av krydder. Vinen er nok fortsatt litt lukket, men etter 3 timer i karaffel så åpner deg seg litt, men fortsatt litt trang og med noe uforløst. Litt utviklet og en noe tørr skogbunn kan fornemmes. Fortsetter med friske modne bær, litt deilig avdempet eik og kanskje enda mer intense parfymerte dufter.

Smak: Frisk syre, flotte saftige tanniner. En deilig og frisk tredimensjonal smak av røde bær, livlig og fruktig med en nydelig balanse. Syre og tanniner er så godt integrert og så klokkerene alt balanseres som på en knivskarp egg . Avrunder med røde bær og en litt slank og elegant finish. Deilige fine nyanser med sitt elegante preg av jord og skogbunn og noe underliggende mineraler og krydder i en lang og fyldig avslutning.


 



Kjøpt på VMP ved Burgund lanseringen i januar 2015 til kr 474,30.
Testet hjemme i Lier lørdag 19. mars 2016
90+/100 poeng.

Andebryst med rotgrønnsaker og appelsinsaus

Rapport fra Burgund: Årgang 2012 - Lite, godt og dyrt.
Skulle man være så heldig å få tak i noen flasker 2012 fra Burgund, måtte man både være rask på labben og tidlig ute og godta en markant prisstigning, slik at det virkelig svei i lommeboka. Årsaken var klar: Det ble et år i Burgund som kan måle seg med den allerede legendariske 2010, og på det beste vil årgangen kanskje overgå 2010. Men 2012 var en vanskelig årgang, og noen vinbønder mistet opp mot 80 prosent av druene i en altfor våt og kald periode under innhøstingen.  Derfor ble det lite med vin og tilgangen på få flasker driver prisene i været.


lørdag 12. mars 2016

1994 Montecello Grand Reserva Selectión Espesial

22 år gammel Spanjol i storform

Montecillo Grand Riserva

Denne vinen har det blitt skrevet veldig mye om den siste tiden. En ordentlig "snakkis" vin. Da Gunnar Skoglund i Husets Vin, omtalte 1981 årgangen av denne vinen og siden den ble kjent, ble årgangen revet vekk fra VMP på rekordtid. Men '94 årgangen var allerede på plass og tok over. Like imponerende og fortsatt i storform. 22 år begynner bli virkelig voksen alder på en vin og godt moden. Faktisk er denne vinen fra året OL ble arrangert på Lillehammer, så en kan selv tenke hvor lenge siden det er. Så de som har lyst til å smake godt moden vin har her mulighet til å teste hvordan vin utvikler seg og modnes over tid.


Fra området i La Rioja Alta

Bodegas Montecillo, som ligger i La Rioja Alta, ble grunnlagt i 1874 av Celestino Navajas. Sherryhuset Osborne kjøpte Bodegas Montecillo i 1973. Alle druer kjøpes av lokale vinbønder, og Montecillo er en av de meget få produsenter som ikke har egen vinmark. Dermed har Bodegas Montecillo fordelen av å kunne kjøpe eksakt den kvalitet og mengde druer de ønsker. 


Flott kork, men var gjennomtrukket nesten halvveis opp. Ikke dekantert og fikk heller ikke særlig med luft før den første slurk ble testet. Dette er en meget kraftig og kompleks vin med distinkt duft av modne bær, fat, krydder, sagmugg og noe jordlige aromaer. Fruktene ligger mer i bakgrunn, men kjennes fortsatt som friske. Lag på lag med mørke røde bær med lakris, vanilje, eik, lær, sigar og krydder. Fortsatt fruktig og frisk i forhold til alder. I munnen viser den smak av mørke kirsebær, løv og krydder, men fortsatt med en frisk syre og med godt modne og litt støvete tanniner.

Testet i Bregenz, Østerike 12.03.2016
91/100 poeng

Vinen er fortsatt tilgjengelig på VMP til kr 489,90. Men det beste av alt og om du skal utenlands, så finner du den nå på tilbud på OSL Taxfree til kr 299,- Så det er ingen tvil om at Gardermoen denne gangen har et ordentlig røverkjøp på gang.

PS! 
Dette er bli en av favorittene til påskelammet, de en god kraftig Rioja passer perfekt, men avhenig litt av tilbehøret.

fredag 11. mars 2016

2013 Pétalos Bierso, Descendientes De J. Palacios.

Fra billigkroken på TaxFree



En meget smaksrik vin i "billigkroken" på OSL TaxFree. Her får du en megaflott og elegant vin. Denne spanjolen av en rødvinen er laget av druen Mencía og dyrkes i åssidene rundt byen Villafranca del Bierzo. Druene kommer fra vinstokker som er 40 til 90 år gammel og som er plantet i bratte bakker med jordsmonn av skifer. 




Farge: Mørke rød til lilla på fargen. 
Lukt: Duft av mørke bær med et litt søtlig innslag av karamell og smør.
Smak: I munnen gir den en frisk smak av kirsebær, vanilje og en flott integrert fatsmak. En kompleks vin med en lang flott ettersmak som sitter. En deilig og saftig vin som bare ber om en ny slurk til så fort du har satt fra deg glasset.

Pétalos fra Descendientes de J. Palacios

Plukk med deg minst et par av disse flaskene om du passerer Taxfree på Gardermoen, enten på vei ut eller på hjem. Dette er nok et av de aller beste kjøp på taxfree i forhold til pris og kvalitet.


Prisen er kr 139,- mens du må ut med kr 81,- mer om du ønsker kjøpe den på VPM hjemme. (kr 219,90). Dette er røverkjøp og vel så det.

Testet i Bregenz, Østerike. 11.03.2016
89+/100 poeng

PS! Robert Parker ga denne vinen 92 poeng i en tidligere årgang.

fredag 4. mars 2016

2007 Champagne Grand Cru Camille Saves Millisimes og 2013 Domaine Faiveley Mercury La Framboisière

Flott par, fra to toppregioner i Frankrike

Champagne, Bourgogne.


Champagne Grand Cru Camille Saves Millisimes 2007 er fra byen Bouzy, rett sørvest for Reims i Frankrike. En meget flott Champagne og en av de aller beste i klassen under kr 400,-. Camille Savès er en relativt ukjent produsent, men leverer Champagne av meget høy klasse. Her får man en nydelig  vin til kun kr 379,-. Fortsatt noen få flasker igjen av dene årganen på VMP på Ullevaal. 2008 årgangen har plutselig steget med over 40 kr og kan kjøpes for kr 420,00. 


2007 Champagne Grand Cru Camille Saves Millisimes

Farge: Intens gul 
Duft: Glassepler, blomster, nøtter, brødbakst og kjeks.
Smak: En rik og distinkt Champagne med en flott syre som balanserer godt. En stor og deilig mousse med fine små bobler som gir gir en rik og deilig aroma av friske, litt søtaktig epler. En god lengde med en tørr fast finish.
90/100 poeng


Neste vin er en meget god og forholdsvis "billig" Burgundervin (om man i hele tatt kan omtale viner fra Burgund som billig(?)) fra kommunen Murcury, helt syd i regionen og før vi kommer over og inn i Beaujolais distriktet. Vinene herfra har gjerne ikke opparbeidet seg samme berømmelse som vinene helt nord i regionen. Smaksmessig kjennetegnes vinene gjerne med en litt lettere stil og mindre fatlagring.  Denne vinen fra Domaine Faiveley og fra Chalonnaise vinmarker, selges og markedsføres under fellesbetegnelsen La Framboisière. Prisen på denne Vinen kr 249,90 og kan lett forsvares utfra kvaliteten i vinen.


2013 Domaine Faiveley Mercury La Framboisière

Farge: Funklende dyp rubinrød i fargen.
Duft: Intense boquett av lyse røde bær med overvekt av bringebær, blostereng og jordbunn med en deilig intense duft av sopp og løv. 
Smak: En fyldig vin med flott kjølig frukt. Nydelig balansert syre og god fasthet. Silkemyke 
tanniner og kun en meget lett og elangant touch av fat. En finish og ettersmak som sitter lenge.

Begge vineene testet hjemme i Lier, 4. mars 2016
88/100 poeng


Champagnen får overnatter i kjøleskapet etter kun å ha smakt to glass. Etter tidligere erfaringer vil den kanskje utvikle seg videre over natten og levere enda bedre. Murcury 2013 er selvfølgelig alt for ung og kan fortsatt lagres mange år. Likevel, den er flott og smaker usedvanlig godt som pur ung også. Så den er drikkeklar for de som ikke kan vente og må gå på "barnrov".

Mest leste innlegg